“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

24канал

Схеми з ухиляння від сплати податків завдають українському бюджету втрат від ФОП до 8 мільярдів гривень, а офшори – 65 мільярдів!

Тетяна Острікова May 20, 2018

Чому детінізацію починають зі "спрощенців"? Згідно з дослідженням експертів Інституту соціально-економічної трансформації, схеми з ухиляння від сплати податків завдають українському бюджету таких втрат: "обнал" і використання ФОП замість найму – від 3,2 до 8 мільярдів гривень, а офшори – 50-65 мільярдів! - пише Тетяна Острікова.

Це не порівнювані величини. Але за останні 20 років склався певний соціальний договір: великому та провладному бізнесу – офшори та схеми оптимізації, решті – спрощена система. Зміна соціального договору означає, що в першу чергу великий і провладний бізнес перестає користуватися схемами оптимізації, виводити прибутки в податкові гавані, заробляє в Україні та платить українцям.

А відповідальність за податкові порушення стає невідворотною. Тобто зміну соціального договору влада має почати з себе і пов’язаного з нею бізнесу. Хоча б зарплату "білу", а не в конвертах платити.

Ми не можемо дозволити собі армію безробітніх. То чому ж тоді влада постійно зазіхає на "спрощенців"? Чи не тому, що середній клас – це вільні та незалежні люди? Саме вони виходили на Майдан, саме вони не мовчать, коли в країні відбувається безлад і узурпація влади. Вони ж підтримують армію, купують спорядження добровольцям та фінансують волонтерів. Щоб люди й далі вільно працювали, потрібно не скасовувати "спрощенку", а зробити нормальною загальну систему оподаткування.

Нормальна це яка? Зрозуміла, легка в адмініструванні та звітності, контакти з контролерами мінімізовані та в основному електронні. Тоді в "спрощенця" буде вибір перейти на загальну систему та не платити відсоток з обороту на 3-й групі. Тільки це має бути його рішення, а не державний примус.


Довідник