“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Facebook"

Як вирішити питання авто на єврономерах

Оксана Продан July 16, 2018

В останні дні багато емоцій і суперечок на тему автомобілів на єврономерах

Суспільство розділилося на дві частини. Одні підтримують протест під парламентом. Мовляв, добре, що вийшли захистити свої права. Інші критикують і радять водіям авто на єврономерах заплатити податки і «нікому не створювати проблем» - пише Оксана Продан.

Насправді проблема глибша, ніж здається на перший погляд. Справа не тільки в автомобілях. Справа в бідності, у відсутності цивілізованих правил для всіх, хто живе в Україні, в нерозторопності держави.

Проблем маса. На жаль, їх заручниками знову виявилися прості люди.

Якщо ми оглянемося навколо, то побачимо, що у всіх наших сусідів – у Білорусі, Польщі, Молдові, Румунії, Угорщині – і нові, і вживані автомобілі істотно дешевші, ніж у нас.

Не треба бути економістом, щоб зрозуміти, що штучно створену у нас тарифну дамбу, вибудувану з високих акцизів і мит, в умовах глобальної економіки рано чи пізно прорве. Тому як в Україні немає доступних і якісних легковиків вітчизняного виробництва (великовузлове складання тут не береться до уваги).

Звичайно ж, ввізні мита і акцизи потрібно було знизити раніше, а не чекати останнього пленарного тижня. Про це я говорила в минулому році, коли пристрасті тільки почали розпалюватися. Але за цей час проблему вирішити не вдалося. І навряд чи два останніх відповідні законопроекти допоможуть це зробити, якщо в них не внести зміни.

Так, вони знижують акцизи для всіх автомобілів, і це добре. Але в той же час у цих документах передбачені величезні штрафи за використання авто на єврономерах і прописана вимога вивезти такі авто за кордон, знайти їх власників, переоформити документи і тільки потім ввезти назад в Україну.

Я проти такого підходу. Це знущання з людей. Ні фізично, ні фінансово вони це не потягнуть. Проблему необхідно вирішити тут і зараз. На нашій території. Без перетину державного кордону, що і без того стоїть в нескінченних заторах.

Як це зробити?

Переконана, необхідно провести разову легалізацію таких авто за помірну плату. Зареєструвати на українські номери, і дати можливість їх власникам стати такими ж водіями, як всі інші. З такими ж правами і обов'язками.

І щоб більше не потрапляти в подібні ситуації, ввізні тарифи на імпорт авто потрібно знизити для всіх категорій – і для нових, і для вживаних автомобілів. А для тих, хто після такої митної амністії захоче і далі зловживати – ввести високі штрафи і жорсткий контроль.

За останні дні в соцмережах і мас-медіа автомобілістів, які протестують під стінами парламенту в центрі столиці, називали різними епітетами. Часто дуже далекими від літературних. І таку реакцію я розумію. Але при всьому тому дискомфорті, який створили мітингувальники, я поважаю цих людей, які захищають свої права.

Колись самій треба було виводити підприємців на податковий Майдан в 2010-му. Це теж не всім подобалося. Але ми вистояли і захистили не тільки себе, але і можливості для розвитку економіки. Так будується і працює демократія. А як інакше?


Довідник