“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "MIGnews"

Балансування між реформаторством і олігархократією приречене на безславний кінець

Мирослав Попович Feb. 11, 2018

Це останній заклик Мирослава Поповича*. Відомий український філософ, академік НАН України помер в суботу, 10 лютого, на 88-му році життя.

Балансування між реформаторством і олігархократією приречене на безславний кінець — застерігають чільні інтелектуали країни. Вони бачать вихід, коли на зміну корупційній змові прийде здорова солідарність.

До національної консолідації та розробки нової політичної системи на базі суспільного договору в ім’я збереження держави - закликала Ініціативна група «Першого грудня», яка об’єднує провідних інтелектуалів українського суспільства.

«Брак довіри, національної консолідації – головна причина руйнації не лише державно-політичних інститутів, а й загалом суспільного ладу. Повторюється стара історія: низька якість еліт призводить до деградації держави, її інститутів. Корисливі інтереси в середовищі політичного класу виявляються сильнішими, ніж тривога за долю народу й державницький інстинкт», – заявили учасники Ініціативної групи В’ячеслав Брюховецький, кардинал Любомир Гузар, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Володимир Панченко і Вадим Скуратівський на прес-конференції 27 квітня в УкрІнформ.

На думку учасників Ініціативи, саме ці проблеми Україна ніяк не може подолати два роки, які минули після Майдану. Вони підкреслили, що “в очах українського суспільства:

винен Президент, який не подав країні такого необхідного нині особистого прикладу жертовності й бачить порятунок ситуації виключно в концентрації особистої влади й ручному управлінні всім – Кабінетом Міністрів, Генеральною прокуратурою, Конституційним судом, ЦВК тощо;

винен Парламент, зал якого часом нагадує ігровий стіл у казино, де правила змінюються залежно від її результату;

винен Уряд, що під час війни допустив збагачення багатих і зубожіння бідних;

винні правоохоронні органи й система правосуддя, які в більшості випадків залишили людину беззахисною, а водночас корупціонерів і бандитів вивели зі сфери дії закону;

винні олігархи, які не здатні піднятися на рівень державницьких вимог і не відчувають потреби в цьому;

винен, урешті-решт, кожен член суспільства, який часом впадає в ілюзії щодо швидких змін, байдужіє, ностальгує за патерналізмом”.

Тож чільні українські інтелектуали випустили звернення під назвою «Збережімо державу від само руйнації!» з приводу нагальних загроз і викликів, які стоять перед Україною. Зверення підписали В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак та Ігор Юхновський.

«Потрібна нова, якісно інша форма правління, яка б убезпечила Україну як від авторитаризму, так і від розповзання країни на сегменти. А постати вона зможе на основі нового суспільного договору, зокрема – загальної згоди всіх, включно з керівними елітами, визнати верховенство права», – наголошено у зверенні.

Вони закликали здорові сили всіх сегментів суспільства консолідувати свої зусилля, щоб зупинити саморуйнацію держави. Взірцем таких сил мислителі назвали волонтерський рух під час Революції гідності й сучасної війни з Росією.

«Вся Україна має стати Волонтером. Приклад унікальної самоорганізації Майдану має бути в нас перед очима постійно. Не уповаймо лише на владу. Контролюймо її, підштовхуймо її, змінюймо її, коли треба. Нехай політичний клас знає, шкірою відчуває, що присуд історії буде суворий: або слава – або прокляття!», – йдеться у Зверненні.

Учасники групи «Першого грудня» певні, що «на зміну корупційній змові має прийти здорова солідарність — саме ентузіасти-професіонали спроможуться на заходи “швидкого реагування” і зупинять атрофію державних інститутів».

* Мирослав Попович - Український філософ, доктор філософських наук, професор, академік НАНУ, співзасновник Ініціативи «Першого грудня».


Довідник