“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Стартап екосистеми в Німеччині та США

Андрій Бакота Feb. 18, 2018

Річард Гейбель (Фрезеніуський університет прикладних наук) та Мегана Маніккам (Станфордський університет) дослідили різні фактори, що впливають на стартап екосистему в Німеччині та в США. В їх дослідженні порівнюються, і аналізуються, які фактори вважають критичним для їх успіху та як це залежить від місця розташування стартапів. Далі вони також вивчають, які системи підтримки є критичними для успіху стартапу.

Внутрішні фактори

Для стартапів США є дуже важливими співзасновники, культура праці та працівники, а стартапи Німеччини надають надзвичайно важливу увагу своїй продукції, маркетинговій стратегії та здатності до масштабів.

Стартапи в США дуже орієнтовані на людей, і в першу чергу вони зосереджуються на команді та створюють міцну основу, перш ніж розвивати свої інші можливості. З іншого боку, німецькі стартапи більше зосереджуються на продукті / ідеї та на ринку.

Зовнішні фактори

Серед зовнішніх факторів, доступ до нових і існуючих ринків та доступ до талантів вважаються трьома ключовими факторами успіху, як починаючими компаніями Німеччини, так і США.

Доступ до талантів

Більшість успішних центрів стартапів в США розташовані в Силіконовій долині, Нью-Йорку та Бостоні, які мають тісні зв'язки з провідними університетами, такими як Стенфордський університет, MIT, Гарвард, Каліфорнійський університет, Берклі та інші, які мають сильні талановиті міжнародні спільноти студентів. Це спрощує для стартапів доступ до найкращих талантів з усього світу. Обмежений доступ до талантів у Німеччині також негативно впливає на те, наскільки задоволені підприємці їхніми співробітниками.

Доступ до існуючого ринку та нового ринку

Більшість американців є першим серед своїх однолітків, щоб випробувати нові гаджети та послуги. США мають більш високу концентрацію ранніх споживачів, що робить його ідеальним центром інновацій та творчості. З іншого боку, німці досить консервативні, що робить їх складним сегментом клієнтів для випуску нових ідей.

Підтримка з інкубатора / акселератора

Важливо пам'ятати, що німецькі інкубатори, як правило, схиляються до моделі взаємодії, а не з традиційною американською моделлю інкубаторів / акселераторів, які керуються прибутком, що може пояснити невідповідність результатів. Однак, враховуючи, що підтримка інкубатора / акселератора була оцінена, як найвища серед трьох категорій, Німеччина потребує розробки системи, яка забезпечує стартапам краще фінансове забезпечення та наставництво, якщо вони хочуть отримати успіх.

Фінансова допомога

Хоча більшість стартапів у США мають доступ до безлічі інвесторів, в Німеччині тут є обмеження. Це ускладнює підняття переднасіневого, 1-го та 2-го раунду капіталу, що ускладнює для засновників швидке масштабування своєї компанії.

Сфери покращення стартапів для Німеччини

Базуючись на нашій першій фазі дослідження, очевидно, що американська стартова екосистема має складну мережу наставників, баланс талантів, легший доступ до ринків та фінансування, сильні групи засновників та більш зацікавлених клієнтів для покращення середовища стартапів.

Коли мова йде про внутрішні фактори, то стартапам з Німеччини, основну увагу слід зосередити на розробці своєї внутрішньої команди, зокрема на побудові більш сильної бази співробітників та культури праці, а також вдосконалення стратегій їх виходу на ринки.

Що стосується зовнішніх факторів, то Німеччина повинна залучати у свої університети більш різноманітне населення, що виступатиме як талановитий пул, з якого новатори зможуть залучати нових рекрутів з різноманітними наборами навичок. Одна з найбільших перешкод у цьому процесі - широке використання німецької мови як основної мови для навчання. Це заважає іноземним студентам навчатися в Німеччині. Заохочення навчання англійською мовою буде стимулом для залучення більшої кількості іноземних студентів. Це також потребує посилення культури інновацій та творчості, що сприятиме зростанню числа ранніх споживачів.

Нарешті, хоча більшість інкубаторів у Німеччині, як правило, надають послуги, більш пристосовані до кооперативного простору, вони також повинні зосереджуватися на зв'язку між засновниками та більш досвідченими наставниками в галузі та венчурними капіталістами для забезпечення фінансування. Далі, інвестуючи особисто в стартапи у формі власної частки, успіх інкубаторів буде тісно пов'язаний з успіхом стартапу. Це спонукатиме підприємців та інкубатори працювати краще. Це забезпечить не тільки успішний старт, але і інкубатор, а також підвищить екосистему підприємництва в Німеччині, дозволяючи їм конкурувати на міжнародному рівні зі своїми американськими колегами.

Корисні сайти про стартап систему в Німеччині:

60 accelerators and incubators in Germany

60 Incubators in Germany to launch your technology /digital health startup

The German Startups Association

Deutscher Startup Monitor

European Startup Monitor

European Startup Network

 


Довідник