“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: Макс Требухов

Три речі для МСП від Максима Нефьодова

Андрій Яніцький Feb. 19, 2018

Позавчора Федерація роботодавців звернулася до голови Уряду з вимогою звільнити Максима Нефьодова, першого заступника міністра економрозвитку і торгівлі. Лобісти звинуватили його у допомозі імпортерам, відсутності підтримки вітчизняного бізнесу, протидії законопроекту “Купуй українське” і навіть у “вбивстві промисловості України” - пише LB.

32-річний Нефьодов – людина з бізнес-минулим – став бюрократом у 2015 році. Максим долучився до команди Айвараса Абромавичуса, який ще за рік, у лютому 2016-го, пішов з посади міністра економрозвитку. Пан Айварас гучно гримнув дверима. Він зібрав прес-конференцію та звинуватив оточення президента Петра Порошенка в корупції та блокуванні реформ.

Нефьодов спочатку теж подав у відставку, але згодом залишився на посаді у новому Уряді. Сьогодні він не тільки обличчя системи державних закупівель ProZorro. У підпорядкуванні Максима також департаменти управління державною власністю, розвитку підприємництва та регуляторної політики, промислової політики, державних інвестпроектів та підтримки розвитку.

"Ми не дуже добре відчуваємо малий бізнес"

Було питання про підтримку малого бізнесу. За це ви відповідаєте?

МСБ (малий і середній бізнес) - це теж я. Ми провели повну революцію - розробили стратегію, і зараз вже на фінальних стадіях план її імплементації. Три речі ми хотіли б пілотувати вже цього року і максимально швидко. Перше - це інформаційна допомога малому бізнесу. Вона навіть уже частково працює: офіс ефективного регулювання ледь не кожного дня викладає якісь інструкції: як відкрити пекарню, п'ять кроків для відкриття барбершопу і таке інше. Це конкретні зрозумілі інструкції для людей: що робити і куди іти для того, щоб реально започаткувати бізнес. Мета цього ступеня в тому, щоб кожна людина, яка буде реєструвати бізнес, чітко розуміла, як платити податки, як експортувати, як імпортувати, як отримати доступ до землі, як отримати доступ до електрики, куди звертатися. Це певна інформаційна підтримка.

Другий блок стосується регіональної підтримки. Система "письмове питання міністерству – відповідь" - це неправильна система. Міністерство відповідає за політику, воно не є безкоштовним довідником. І з людиною треба спілкуватися вживу, а не тільки листами. Ми хотіли спробувати на базі сильних і активних ЦНАПів, яким дозволяє фінансова спроможність місцевої влади, створити можливість підтримки бізнесу, залучивши консультантів. Зі свого боку міністерство має розробити для них інформаційні програми, матеріали, стандарти роботи. А вони будуть допомагати: не тільки відповідати на питання, а й групувати типові питання для нас. Тому що насправді ми не дуже добре відчуваємо малий бізнес. У великого і середнього бізнесу найчастіше є асоціації, там хоч якийсь механізм є. А почути, зрозуміти й узагальнити інтерес малого бізнесу важко.

Третє - це напрацювати фінансовий механізм. Тому що пряма фінансова підтримка не є оптимальним рішенням. Коли вона припиняється, всі розпадаються на 100 тисяч ФОПів. Вона не діяла ніколи для малого бізнесу. До того ж існує забагато організаційних і бюджетних проблем самого процесу фінансування. Ефективна система, яка працює в багатьох країнах світу, - це часткове гарантування кредитів. Тоді держава може використати банк як плече. Тоді банки виступають хоча б першою ланкою в обороні від ненадійних проектів. І для держави величезна перевага в тому, що не треба класти живі гроші - можна гарантувати частково ці кредити. Це first lost guaranties - складний інструмент, який ніколи в Україні ще не використовувався. Ми хочемо його пілотувати. Є такий німецько-український фонд (НУФ), створений дуже давно, з дуже дивною структурою власності: там Кабмін, НБУ і німецькі фахівці. І ми плануємо робити проект через них. Спочатку, якщо цей механізм насправді буде популярним, держава може частково гарантувати банкам кредитні ризики малого підприємця. Відповідно, банк може запропонувати цьому ФОПу меншу ставку, та й узагалі він зможе пройти ризик-менеджмент. Якщо буде успіх, то можна буде розповсюджувати.

Ви прораховували, наскільки можна буде зменшити ставку?

Це точно не 100%. Але наше завдання - зробити цей тягар суттєво меншим. Тому що давати кредит не під 20%, а під 18% - не вихід. Бо ті, хто і так взяв би цей кредит, візьмуть під 18%. Тобто тоді держава нічого не стимулює, а просто дарує людям гроші. А на подарунки в нас немає фінансування.

Це має бути не 20%, а 10% або 5%, але не менше. Звісно, що відразу по всій країні така система працювати не буде, тому що необхідно перевіряти кваліфікацію людини, яка буде в цьому брати участь, життєздатність бізнесу. Також є потреба в контролі над банками, щоб не виникало проблем із подальшими штрафами чи відсотками. Контролювати і менеджерувати саму кількість цих видач теж потрібно. Наразі ведемо розмову з донором, щоб профінансували нам створення такого офісу для роботи з малим бізнесом.

Де буде пілот: у Києві чи в Одесі?

Це буде скоріше пілот за обсягами, а не регіонального рівня.


Довідник