“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Напрямки розвитку малого та середнього бізнесу

Марія Галелюка Feb. 21, 2018

Основні макроекономічні прогнози на 2018 рік зроблено ще кілька місяців тому: прийнято державний бюджет України, розраховано очікуване зростання ВВП, рівень інфляції - пише НВ.

Аналогічно – і загальногалузеві прогнози, що стосуються діяльності великого бізнесу, експорту й зовнішньоекономічних факторів. Статистичні дані вказують на те, що частка великого бізнесу у ВВП України скоротилася на 8,4 в. п. з 49,1% у 2012 році до 40,7% у 2016 році на користь малого +4,4% та середнього бізнесу +4% (МСБ). Очевидна тенденція зростання пласту малих та середніх підприємств. І тому доцільно виділити вектори розвитку МСБ у 2018 році.

Тиха година: мораторій на перевірки бізнесу продовжено

У 2014 році прийнято закон №1622 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік". Стаття 31 закону забороняє перевірки підприємств, установ, фізичних осіб-підприємців та організацій контролюючими органами, крім ДФС. Виняток становлять підприємства, які самостійно подали заявку на перевірку або ж такі, дозвіл на перевірку яких надає кабінет міністрів України. З того часу мораторій на перевірку щороку продовжувався, і 2018 рік не став виключенням – перевірки заборонено здійснювати до 31 грудня 2018 року.

У 2017 році мораторій послабили на користь 14 державних контролюючих служб, і в 2018 році на український бізнес за даними Opendatabot очікує понад 27 тис. перевірок. В той же час, мораторій все одно допомагає значно знизити тиск на український бізнес – наприклад, у 2016 році кількість перевірок зменшилась наполовину відносно 2013 року, коли мораторію ще не було.

Більша мінімалка – більші утримання з підприємців

Цього року очікується зростання суми податків для підприємств і фізичних осіб-підприємців на спрощеній формі оподаткування. Законом про Державний бюджет України на 2018 рік встановлено мінімальну заробітну плату в розмірі 3723 грн/міс. Відтепер сума мінімального страхового внеску складатиме 819,06 грн/міс., а для платників єдиного податку першої групи – не менше ніж половина, тобто 409,53 грн. Так само збільшується і сума прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2018 року – 1700 грн, з 1 травня – 1777 грн, з 1 грудня – 1853 грн.

Починаючи з 1 січня 2018 змінився розмір максимальної бази нарахування ЄСВ. Причина не у підвищенні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а у зміні методики її обчислення. Максимальна сума місячного доходу, на яку нараховуватимуть ЄСВ, дорівнюватиме 15 розмірам мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом, а саме 55 845 грн (15 × 3723 грн).

Примусові електронні платежі

11 січня 2018 року в Кабінеті Міністрів України зареєстровано проект постанови "Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)". За цією постановою, суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж товарів чи надання послуг, включаючи товари чи послуги що надаються дистанційно, зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкового розрахунку. Документ постановляє, що розрахунки, які перевищують ліміт в 50 тис. грн на добу повинні здійснюватися лише в безготівковій формі.

Якщо постанову буде прийнято, всі суб’єкти господарювання, враховуючи й малі та середні підприємства, повинні будуть забезпечити можливість безготівкових розрахунків: наприклад, встановити термінали.

Крім того, що це призведе до зайвих витрат для підприємств, поточний стан інтернет-покриття не дозволить забезпечити цю вимогу усім суб’єктам господарювання, особливо – пересувним суб’єктам торгівлі. У разі, якщо постанову буде прийнято в поточному вигляді, з її реалізацією у малих та середніх підприємств можуть виникнути значні проблеми.

Кредити для бізнесу стануть доступнішими

У січні 2018 року Національний банк України опублікував аналітичний звіт "Опитування про умови кредитування", для підготовки якого проінтерв'ювано кредитних менеджерів 65 банків, на які припадає 97% активів банківської системи. 72% опитаних менеджерів вважають, що в 2018 році корпоративне кредитування збільшиться. Так само оптимістично вони оцінюють і зміни в умовах кредитування – більшість опитуваних говорять про зниження кредитних ставок і вимог до застави. Внаслідок цього на 1 квартал 2018 року 52% опитаних банків очікують і зростання попиту на кредитування з боку бізнесу.

Малий бізнес планує зростання

Ще одне цікаве дослідження настроїв малого та середнього бізнесу провела Спілка українських підприємців (СУП). За даними дослідження, 67% малих та середніх підприємств в Україні розширили свою діяльність у минулому році. В 2018 році 89,7% опитаних прагнуть підвищити обсяги реалізації своєї продукції чи послуг; 75% – розширити штат; 50% – прогнозують вихід на нові ринки; 39,7% – планують відкрити новий вид діяльності. Такі результати свідчать, що незважаючи на всі перешкоди, малий і середній бізнес в Україні має потенціал та прагнення до розвитку.


Довідник