“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

День, коли народився український ФінТех: на чому заробляють фінтех компанії

Всеволод Некрасов Feb. 27, 2018

Що являють собою українські фінтех компанії, які у них бізнес-моделі, і хто їх засновники.

Понад 80 українських компаній розробляють технології і запроваджують інновації, щоб конкурувати з банками і посередниками на фінансовому ринку. Більше половини так званих фінтех компаній з’явилися в останні три роки як наслідок банківської кризи - пише Всеволод Некрасов.

22 лютого проект USAID "Трансформація фінансового сектору" та UNIT.City презентували перше дослідження ФінТех-сектору в Україні, з яким ознаймилася "Економічна правда". Про те, що являють собою українські фінтех компанії, які у них бізнес-моделі, і хто є їх засновниками, з'ясовувала ЕП.

Фінансові технології або фінтех (англ. FinTech) — сектор, в якому працюють компанії, які використовують технології та інновації, щоб конкурувати з традиційними фінансовими організаціями — банками та посередниками на ринку фінансових послуг. До фінтех себе відносять як численні технологічні стартапи, так і великі фінансові організації, які намагаються поліпшити і оптимізувати послуги.

Банки не встигають

За словами СЕО та керуючого партнера UNIT.City Максима Яковера, фінтех стартапи з'являються тоді, коли банки не справляються зі своїми обов’язками.

"У світі фінтех стартапи почали з'являтися недавно, в 2008 році. В Україні — в 2015 році. Фінтех стартапи з’являються саме тоді, коли трапляються основні фінансові кризи. В такі часи у банків з'являються проблеми і для стартапів це ідеальне середовище, коли є якась проблема, яку потрібно вирішувати", — пояснює Яковер.

Армія українського фінтеху зростає

До того ж, банки скорочують співробітників. Ці співробітники виходять на ринок з досвідом. Тому 70% засновників фінтех стартапів — колишні банкіри.

Дослідження необхідно, щоб банки знайшли для себе інноваційні рішення. А їх зараз шукають 87% банків. У свою чергу стартапам це дослідження дозволить знайти собі інвестиції і клієнтів, а міжнародним венчурним фондам — хороші угоди.

Як виглядає фінтех галузь України

До моменту проведення дослідження в Україні існував стереотип, що 70-90% фінтех компаній займаються платіжними сервісами і переказом коштів.

"Я був здивований, коли ми побачили, що платіжні сервіси і сервіси переказу коштів це лише 30%. Надзвичайно важливо, що 19% — це інфраструктура, тому що інфраструктура дає базу. Кредитування — 14%. Це той тренд, який ми бачимо в світі", — каже керівник напрямку електроних фінансів USAID Ростислав Дюк.
 

Унікальність українських стартапів з фінтеху ще й в тому, що вони дуже швидко вчаться заробляти. Так, на Заході венчурні гроші створюють капіталізацію на мільярди доларів, хоча проект ще не приносить прибутку. Україна в цьому питанні на голову вище, тому що 85% вже продають і заробляють гроші.

"Тобто якщо їм дадуть інвестиції, вони зможуть маштабувати свій бізнес. Це надзвичайно важливо", — підкреслює Дюк.

Якщо казати про те, на які сегменти бізнесу націлені українські фінтех стартапи, то тут хотілось би більше продуктів, орієнтованих на малий і середній бізнес. Оскільки саме цей бізнес є одним з потенційних драйверів економіки України.

Фінтех компанії працюють за всіма існуючими бізнес-моделями, але в основному орієнтуються на комісійний дохід.

Фінансування 40-50% відбувається за власні кошти. Ще 40-50% залучають інвестиції у приватних інвесторів.

"При цьому найбільш цікаве те, що 72% готові залучати інвестиції на розвиток бізнесу. Тобто не на вихід з бізнесу, а саме на розвиток бізнесу. Ми віримо, що такий підхід до фінтех бізнесу допоможе росту індустрії в 3-4 рази в цьому році", — робить висновок представник USAID.

І що не менш цікаве, український фінтех йде "в ногу" із світовими технологічними трендами. Біометрична ідентифікація, машинне навчання, штучний інтелект — це те, над чим прямо зараз працюють українські фінтех компанії.

Підсумовуючи результати дослідження, Ростислав Дюк запропонував вважати днем народження українського фінтеху 20 лютого 2018 року, коли вперше була представлена карта фінтех екосистеми України.


 


Довідник