“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: “Українська мить”

Як медитація може трансформувати ваш бізнес

Саміта Саркар Oct. 30, 2017

Приділіть цього року трохи часу цій давній практиці. Ваш розум, і ваш бізнес будуть дякувати вам.

Медитація є загальноприйнятою практикою багатьох надзвичайно успішних людей, і з цілком обґрунтованою причиною: генеральний директор Рей Даліо, наприклад, сказав, що використовує медитацію, щоб перевірити його власне его.

Що саме є медитація? І як це допомогло багатьом керівникам вести свій бізнес? – запитує Саміта Саркар.

Коли ви займаєтесь бізнесом, вашим найціннішим активом є ваш розум. Будь-яка практика, яка передбачає розслаблення цього розуму, щоб відновити контроль за нею, це медитація. І цей контроль був те, чого я жадав: після того, як 2016 рік закінчився, і я помітив, що я все більше відволікався, і моя писемність почала страждати, я записався в десятиденний безтурботний курс медитації, щоб допомогти мені почати 2017 рік з нового аркушу.

Перш ніж почати цей безкоштовний курс повністю за рахунок пожертвувань попередніх студентів, я здаю свої книги, електронні пристрої та доступ до Інтернету, щоб зосередити увагу на вивченні медитативної техніки Віпасана. Викладена з часів Будди, ця методика дозволяє учням спостерігати за своїм диханням та тілесними відчуттями, щоб навчити їх розум бути неактивним. Не відразу реагуючи на почуття болю та задоволення, ми не тільки посилюємо наш розум і відчуття внутрішнього спокою, але й розширюємо нашу перспективу та здатність розуміти головне, яке само-поглинутий розум втрачає.

Нижче наведено деякі з способів, за допомогою яких медитація може змінити спосіб ведення бізнесу.

Медитація тримає вас в дисципліні.

Більшість речей у нашому житті знаходяться за межами нашого контролю. Ми не можемо контролювати навколишній світ, або те, що говорять і що роблять інші люди, але через медитацію і важку працю ми можемо контролювати свій розум. Підготовлений розум може бути кращим другом, якого ви коли-небудь мали, і з цим ви можете виконати те, що ви ніколи не вважали можливим.

Протягом перших кількох днів курсу медитації Віпасани я помітив, що мій розум працює безперестанку, ніколи не даючи мені спокою. Навіть закриття моїх очей на кілька хвилин здавалося болісним, але наш інструктор, покійний С. Н. Гоенка, дуже обнадіював у щоденних лекціях, які ми дивилися на відеозаписах. "Терпіння та наполегливість - це секрет успіху", - сказав він, - це трюїзм як в медитації, так і в бізнесі. Тож я підштовхував себе, і повільно, але, безсумнівно, побачив результати; мій погляд став більш ясним і цілеспрямованим.

Субхаш Чандра, мільярдер, голова групи Essel, також є медитатором Віпасани, навчав С.Н. Гоенка. Чандра навіть подарувала 13-акрову ділянку поблизу Мумбая для нового розташування ашраму. Серед тих, хто брав участь у семінарах з медитації Гоенки, колишній гендиректор компанії "Монсанто" Боб Шапіро та Кейт Феррацці, який є автором бестселеру "Нью-Йорк Таймс" . Вони зрозуміли переваги медитації: стати цілеспрямованим та стійким, може бути складно, особливо для керівників, які перевантажені, які живуть стресовим життям; однак, дослідження показали, що медитація уважності може сприяти довготривалому психічному здоров'ю. Як Чандра розповів у діловому випуску, "Віпасана навчила мене, як підтримувати незворушність у всіх ситуаціях життя. Це дуже допомогло мені у бізнесі, тим більше у важкі часи".

Медитація допомагає підтримувати позитивний настрій.

Легко залишатися позитивним, коли наші кар'єри перебувають на хвилі, але щоб мати можливість знайти щастя всередині, навіть під час турбулентності, це дещо інше.

Оскільки філософія Віпасани підкреслює поняття часу, я мав багато чого, щоб замислитися над його природою і тим, як воно приносить зміни. Все, що ми відчуваємо, як добре, так і погано, закінчиться. Віпасана навчила мене насолоджуватися теперішнім моментом цілком, не турбуючись про майбутнє або проживання в минулому. З прохолодним, спокійним розумом, ви зможете краще оцінити прості задоволення життя, тому що вас не турбують думки про те, коли момент закінчиться, чи ви знову матимете аналогічний досвід. Хоча наші обставини є кінцевими, наша позитивність - це те, що може бути нескінченно застосоване. Це все є частиною створення достатку мислення. Коли ваше щастя приходить зсередини, і у вас є нескінченна позитивна краса, яку ви можете в будь-який час використати, то те, як ви керуєте бізнесом, помітно відрізняється.

Медитація вчить вас бути нереакційним.

Практикуючи медитацію Віпасана - сидячи на місці і тихо, коли ваші фізичні та психічні відчуття приходять і йдуть - ти вчишся спостерігати, а не реагувати. Додавши цей рівень дистанції, ми навчаємо нашу свідомість рефлексії, а не реакції, що допомагає нам отримати більш продумане і цілісне розуміння наших ситуацій. Як повідомляла Асоціація психологічних наук, медитація збільшує рефлексії співчуття на страждання. І як результат - збільшення спокою. Я був приємно здивований, виявивши це відчуття всередині себе після того, як я повернувся з курсу медитації. Не вдаючись до активних зусиль, спрямованих на приборкання мого гніву, я знайшов, що зможу природним чином зменшити його через медитацію: я став більш спокійною, доброю людиною. Я помітив, що внутрішні зміни виявляються ззовні.

Коли ми стаємо більш співчутливими, ми зможемо вийти за межі самих себе і наших безпосередніх ділових інтересів, допомагаючи нам зрозуміти довгострокові наслідки та унікальні позиції всіх зацікавлених сторін. Ми перестаємо думати з точки зору перемоги та втрати, друзів і ворогів, але замість того, щоб відчувати загальну сутність, яку ми поділяємо з усім людством. У цьому контексті досвідчений підприємець і венчурний інвестор Шіраг Патель сказав "Harvard Business Review", що медитація змусила його більше відчувати себе клієнтом, колегою та співробітником: "Ви починаєте спілкуватися з вашим клієнтом як з вашою сім'єю, а не просто з діловими операціями" сказав він.

Підвищуючи нашу здатність співпереживати і знизити рівень стресу, медитація допомагає нам процвітати у всіх аспектах життя, як особистого, так і професійного. Розумна стійкість, розуміння та співпереживання є безцінними активами в будь-якому бізнесі, і медитація допомагає цим якостям процвітати. Можливо, саме тому Гоенка створив курс Віпасана, спеціально розроблений для керівників підприємств.

Звичайно, вам не потрібно відкладати час, щоб завершити десятиденний курс, щоби поставити медитацію до свого порядку денного цього року. Все, що вам потрібно - це п'ять хвилин і (бажано тихе) місце, щоби сидіти, лягти або навіть стояти. Ваш розум, і ваш бізнес, буде дякувати вам.


Довідник