“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pixabay"

Еволюція IT-ринку: як українські компанії виростають до R&D-центрів

Андрій Яворський Oct. 23, 2018

Користуються попитом розробники, здатні створити не один компонент, а видати готовий продукт. Топ-менджер GlobalLogic про те, які етапи необхідно пройти, щоб виробляти готові рішення для різних індустрій.

У період 2011-2015 років внесок ІТ-індустрії у ВВП України збільшився з 0,6% до 3,3% і в грошовому еквіваленті склав 2,7 млрд дол. - пише Андрій Яворський.

Цій стадії розвитку передували роки роботи IT-компаній і їх зростання від однієї бізнес-моделі до іншої.

Саме поступовий розвиток дозволив бізнесу наростити експертизу в розробках і створити потужну експортну галузь, орієнтовану на розробку високотехнологічного ПЗ і R&D-проектів.

Сьогодні для ефективного зростання IT-компанії необхідно точно розуміти плюси і мінуси існуючих бізнес-моделей і можливості, які вони відкривають на сервісному ринку.

Майбутнє для кожної компанії різне, і воно буде залежати від того, на якому етапі розвитку вона знаходиться.

Що краще: аутсорсинг або аустаффінг

На початку "нульових" Україна була заповнена аутстаффінгом. Це проста модель і вона відмінно працює в країнах з відносно невисокою оплатою праці. На той момент в Україні зарплати IT-фахівців становили в середньому близько 500 дол.

Аутстаффінг - це виведення персоналу за штат компанії. При аутстаффінгу персонал укладає трудові договори не з фірмою, яка є фактичним роботодавцем, а з організацією-посередником або аутстаффером.

Відповідно до цієї моделі, інженери числяться в певній компанії в Україні, але керує їх діяльністю іноземний замовник. Він повністю залучений в щоденне управління роботою команди і взаємодія з кожним з її членів.

Аутстаффінгового компанія знімає з себе всі ризики, пов'язані і з розробкою продукту, і з менеджментом команди. У зоні її уваги залишаються рекрутинг, загальний HR, життєзабезпечення офісу.

Хоча ця модель майже безризикова, у неї є недоліки. Головний з них - глобальна цінова конкуренція в цьому сегменті майже не залишає ресурсів на інвестування в розвиток. Також інженери найчастіше зайняті певним проектом, тому компанія не може сформувати власні внутрішні доменні експертизи.

Наступним логічним етапом розвитку IT-компанії є перехід від аутстаффінгу до аутсорсингу.

У базовій моделі аутсорсингова компанія бере на себе відповідальність за управління людьми, але управління самим процесом розробки багато в чому знаходиться на стороні клієнта.

Однак у міру співпраці із замовниками або роботи в конкретних бізнес-доменах у інженерів формується не тільки технічна, але і галузева експертиза, що відкриває нові можливості для зростання бізнесу.

Для прикладу: уявімо замовника, якому необхідне рішення з аналізу рентгенівських знімків на технології Microsoft, і дві компанії, що конкурують за роботу над проектом.

Перша може надати десять чоловік з досвідом в технологічному стеку Microsoft, у другій є команда з досвідом і в технологіях, і в створенні подібних проектів.

Безумовно, вибір буде схилятися до другої пропозиції, навіть якщо ціни у другій компанії вище, ніж у першій. Здатність не просто писати і тестувати код, але і пропонувати рішення бізнес-задач клієнта - це ключова перевага.

Як народжуються R&D-центри

Ще більш комплексний рівень співпраці передбачає повну відповідальність за весь процес розробки продукту партнера.

У такому випадку замовник займається маркетингом, спілкуванням зі споживачами, продажами, а IT-компанія повністю відповідає за створення і життєвий цикл цифрового продукту.

R&D-офіс - замовник і виконавець є де-факто однією компанією. Наприклад, американська компанія відкриває офіс в Харкові і веде там розробку для своїх потреб.

У практиці компанії автора є приклади, коли співпраця з замовниками починалося з написання програмного забезпечення для їх пристроїв за чітким технічним завданням, але протягом наступних п'яти-семи років компанія переймала на себе все більше аспектів розробки продуктів.

Зараз фахівці компанії не тільки розробляють програмну архітектуру, а й проектують апаратну платформу, допомагають визначити вигляд і функціональність майбутніх продуктових лінійок.

Таким чином, від надання базових послуг компанія поступово еволюціонує до сервісу по створенню комплексних R&D-рішень, консалтингу, стратегічного дизайну, інжинірингу та підтримки цифрових рішень.

Наступний етап розвитку бізнесу сервісних IT-компаній пов'язаний з цифровою трансформацією бізнесу.

Якщо в минулому їх замовниками були компанії, які самі розробляли програмне забезпечення, то зараз це бізнеси з абсолютно різних сфер: медицини, автомобільної промисловості, фінансів, логістики та будівництва.

Для багатьох бізнесів, які раніше не працювали в цій області, головним при виборі сервісного IT-партнера є здатність знайти правильне рішення, а не низька ціна.

Проекти в області цифрової трансформації масштабні, затратні і технологічно складні. В українських реаліях конкурувати в цьому сегменті здатні п'ять-десять найбільших IT-компаній, які можуть собі дозволити створювати цифрові продукти (digital product engineering) для клієнтів з різних індустрій.

Всі ці моделі розвитку ІТ-компаній потрібно пройти, щоб не просто надавати послуги з написання та тестування коду, а виробляти готові рішення для різних індустрій і формувати власну експертизу.

Розвиток українських компаній на практиці

Найчастіше сервісні IT-компанії формуються або з команд, які працювали на фріланс-біржах, або навколо засновника, що має великі бізнес-зв'язки.

У першому випадку, досвід і проекти, накопичені під час роботи на фрілансі, допомагають сформувати пул перших клієнтів, і з часом компанія зростає від десятка людей до 100-150 чоловік.

Другий шлях - створення компанії людиною, який багато років працював у великій технологічній компанії, пішов, але у нього залишилися зв'язки, які допомогли привести клієнтів у власний бізнес. Як правило, штат такої компанії становить 50-150 чоловік.

Перевага таких компаній у тому, що вони "сімейні", майже без бюрократії, і багато процесів відбуваються швидко. Серед недоліків - відсутність стратегії і фінансових ресурсів для інвестування в розвиток бізнесу.

Коли в IT-компанії кількість інженерів досягає 150-200 чоловік, а стратегія, спеціалізація і процеси все ще відсутні, її чекатиме колапс.

У компаніях, які пережили цей етап, починають з'являтися формальні процеси. Без них розвиток стає майже неможливим, адже із зростанням кількості людей неформальна координація перестає працювати.

Також на цьому етапі важливо поява нових типів замовників, орієнтованих на довгострокову співпрацю і більші контракти в порівнянні з фріланс-біржами.

Залежність від безлічі клієнтів з короткостроковими проектами - один із головних ризиків в цей період зростання. Втрата навіть декількох проектів і відсутність вільних фінансів для утримання людей може привести до скорочення і навіть колапсу бізнесу.

Переживши етап первісного становлення, компанії формують внутрішню інфраструктуру - професійний відділ продажів, функції рекрутингу та HR. Досить швидко вони виростають до штату 300-500 чоловік.

На цьому етапі компанія визначається зі спеціалізацією на конкретних індустріях, що і визначає її розвиток. Всі великі компанії в Україні пройшли цю стадію років сім тому.

Наближаючись до позначки 1 тис співробітників, бізнес найчастіше вже володіє достатньою операційним прибутком для інвестування в комплексні проекти.

Зараз головний тренд в роботі сервісних компаній - послуги цифрової трансформації бізнесу клієнтів.

Для реалізації таких проектів важливі не тільки налагоджені процеси, а й глибока внутрішня експертиза. Її підтримка і розвиток коштують дорого, але саме ця область найбільш важлива для становлення бізнесу.

Робота над комплексним R&D і цифровий трансформацією полягає не тільки в наданні якісних послуг, а й в повній відповідальності компанії за процес розробки на всіх етапах.

У цей момент стираються кордони між компаніями і функціями, починає переважати крос-функціональний підхід.

Важливо розуміти, що трансформація IT-компанії неможлива без трансформації IT-фахівців.

Останнім вже недостатньо добре володіти декількома мовами програмування, інструментами розробки, тестування та автоматизації. Щоб бути успішним, необхідні знання про роботу бізнесу в цілому і базові знання в сфері, до якої належить розробка.

Зараз користуються попитом розробники, здатні створити не один компонент, а видати готовий продукт, який буде об'єднувати в собі різні технологічні рішення.

Навіть продажами зараз частіше займаються технічні фахівці, які добре розбираються в нових технологіях і вміють їх правильно подати потенційному замовнику.

Таким чином, R&D-партнерство і створення цифрових продуктів стають головними трендами в сервісній IT-сфері, впливаючи на більшість сучасних індустрій. Українські IT-компанії успішно впроваджують нові бізнес-моделі, чудово розуміючи, що саме вони дозволять забезпечити стабільне економічне зростання і можливість розвитку в майбутньому.


Довідник