“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Dispatches Europe"

Глобальна мобільність талантів: Кіпр, Латвія та Литва видають стартап-візи

Стів Кауфман Jan. 12, 2019

Раніше ми розповідали, як європейські країни починають розширювати свої візові програми для стартап підприємців.

То був січень. Президентству Трампа було п’ять днів. Спекуляції щодо того, як Трамп намагатиметься приборкати відкритий міжнародний ринок вільної торгівлі, все ще були лише спекуляціями.

Через чотири місяці ми побачили, що він робить з візовою програмою H-1B, намагаючись заборонити іноземним талантам в'їзд до Сполучених Штатів, найкращим та найяскравішим у світі.

Так як, наприклад, у 2016 році Facebook мав 15 відсотків своєї робочої сили в США за тимчасовими візами, ви зрозумієте, наскільки драматичними можуть бути наслідки такої політики обмежень.

Чи не дивно, що європейські країни стали більш агресивними в наданні цим найкращим і найяскравішим домівок?

Уся Балтика робить ставку на стартап візи

В останній раз ми повідомляли про крихітну Естонію (населення 1,3 млн), яка пробилась вище своєї вагової категорії.

Зараз сюди перебирається сусідня Литва з власною швидкою візовою програмою для засновників стартапів, які не є членами ЄС.

За словами VentureBeat, "Литва запустила нову програму Startup Visa, покликану заохочувати громадян поза межами Європейського Союзу створювати бізнес у маленькій державі Балтії на північній Європі".

Суть програми полягає в тому, щоб маленька Литва приваблювала «обдарованих та амбітних інноваційних засновників-початківців з усього світу», які шукали притулку в Нідерландах, Німеччині та Британії, чи США, перш ніж Трамп раптово закрив ворота для, приблизно, 65 000 робітників і 20 000 аспірантів, які в'їхали до США за програмою H-1B.

Стартапи, які відповідають літовській програмі Startup Visa, включають будь-які, які дотримуються "масштабованих та інноваційних бізнес-моделей" в галузі електроніки, біотехнологій і, зазначає VentureBeat, "ширшої ІТ-парасольки".

Литовська швидка резиденція пропонується засновнику та його сім'ї. (Ви можете отримати більш детальну інформацію тут на веб-сайті Invest Lithuania.)

"Ми розглядаємо стартапи як невід'ємну частину інноваційної економіки", - сказав Міндаугас Сінкевічус, міністр економіки Литви. "Таким чином ми відкриваємо наші двері для таланту, який буде охоплювати і сприяти нашій 320-потужній стартаповій екосистемі".

Литва досягла певних успіхів у запуску комерційних технологій, таких як Pixelmator, додаток для редагування зображень та Game Insight, компанія для мобільних ігор. Vinted.com, кліринговий дім для людей, які бажають продати чи купити уживаний одяг, був заснований у 2008 році у Вільнюсі завдяки інвестиціям від литовського підприємця Мантаса Мікукаса.

Тепер, каже VentureBeat, Литва хоче, щоб її нова візова програма «створила щось з нуля і розвивалася в широкому спектрі виробництва талантів високих технологій - таких як Skype, TransferWise та Fortumo, які походять від сусідів в Естонії».

Все частіше сусідня Латвія заявляє про свої стартап амбіції

У листопаді парламент Латвії, який знаходиться посеред трьох прибалтійських країн, ухвалив новий закон для заохочення молодих стартапів. Нова податкова система фактично подвоює будь-які гроші, вкладені венчурними капіталістами.

Лабораторія Латвії - це платформа, яку започаткували Крістапс Залітіс та Арніс Озолс, яка прагне допомогти стартапам - або вихідцям з Латвії, або прагнучи вести бізнес у Латвії - з порадами, інформацією та навіть ресурсами.

Усі три країни Балтії є "країнами-емігрантами" - більше людей виїжджає, ніж прибуває. І це були переважно освічені молоді. МВФ підрахував у 2016 році, що між 1995-2012 роками сукупний реальний темп зростання Естонії був би на вісім відсоткових пунктів вищим, якби кваліфіковані емігранти не покинули країну.

Тож усі ці країни, керовані успіхом естонських підприємців, таких як Таават Гінрікус, співзасновник та генеральний директор лондонської компанії TransferWise, проводять комплексні реформи з імміграції, щоб зробити їх більш привабливими для кваліфікованих фахівців.

Кіпр пропонує стартап-візи із сонцем та серфінгом

Республіка Кіпр створила нову програму Startup Visa, спрямовану на залучення підприємців для створення бізнесу з високим потенціалом зростання.

Чи є там підприємці, які шукають житло? Серфінг для вигідних пропозицій, найбільш вітаючої візи та домовленостей про проживання?

Так піднімається маленький Кіпр, перлина Середземномор'я, відомий своєю погодою, пляжами та способом життя. Додайте технічні стартапи до цього списку.

Згідно зі статтею «Кіпрська стартап-віза» на веб-сайті mondaq.com, індивідуальна схема стартап-візи на Кіпрі пропонує засновнику (або засновникам - до п'яти):

• Негайне право на проживання та працевлаштування на Кіпрі на один рік, з можливістю поновлення принаймні на рік

• Право на самозайнятість або працевлаштування у своїй компанії

• Право на об'єднання сім'ї після того, як стартап визнається успішним

• Можливість найняти певну кількість іноземних працівників без попереднього затвердження Бюро праці, після того, як стартап буде визнаний успішним

Умови для заснування стартапу

Засновник стартапу повинен мати доступ до 50 000 євро капіталу (близько 53 000 доларів) або через фінансування венчурного капіталу, платформи краудфандингу або через інші канали фінансування.

Також учасник стартап проекту повинен мати ступінь бакалаврату або його еквівалент та чудові знання грецької та / або англійської мов.

Звичайно, сам стартап повинен бути інноваційним, і засновник повинен вміти показати, чому і як.

У випадку вже існуючого стартапу, зовнішній аудитор повинен підтвердити, що щонайменше 10 відсотків операційних витрат, принаймні за один з попередніх трьох років, спрямовувалися на НДДКР.

Бізнес-план також повинен підтверджувати, що штаб-квартира компанії буде зареєстрована в Республіці Кіпр, і там має відбуватися управління компанією.

Плюс, звичайно, кінцеві умови: продуктивність стартапу буде оцінена наприкінці другого року. Імовірно, якщо компанія не буде успішною, всі подальші привілеї будуть зняті.


Довідник