“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "blog.startupr.hk"

Екосистема стартапів Гонконгу: короткий огляд

Startupr Hong Kong Limited Aug. 15, 2019

Кожен день приносить нову можливість, коли ви берете участь у неймовірній серії стартап-подій у Гонконзі. Це місце - це не просто земля з багатою спадщиною та різноманітними культурами.

Насправді в там знаходиться одна з найміцніших та найдинамічніших стартап-екосистем земної кулі. Якщо ви хочете глибоко зануритися у діловий світ, тоді вам найкраще зробити свій перший крок у найбільш вільну економіку світу - Гонконг.

Відомий системою з низьким оподаткуванням, найвідкритішою економікою у світі та розташованою поблизу Китаю, Гонконг є найбільш бажаним місцем для створення бізнесу. З останніх двадцяти трьох років поспіль це місце приносить різні можливості у житті підприємців для розвитку свого бізнесу.

Окрім свого стратегічного становища в Азії, Гонконг перебуває у винятковій інфраструктурі та політиці комерційного бізнесу. Через всі переваги Гонконг став масовою мережею прискорювачів, ангелів-інвесторів, інкубаторів і навіть венчурних капіталістів.

Мережа зростає такими темпами, що власники стартапів під час масштабування бізнесу не зупиняються. Щороку це місце працює над усіма необхідними факторами для розвитку бізнесу, розробляючи нові лоти для підприємців та їхніх підприємств.

Немає сумніву, що Гонконг є одним із провідних міст Азії з точки зору бізнесу. Але якщо ви хочете познайомитись із фактами стартап-екосистеми цього дивовижного місця, тоді прочитайте цю статтю!

Давайте подивимося на динамічну стартап-екосистему Гонконгу, та як вона стала центром бізнесу. Крім того розглянемо, як уряд допомагає власникам бізнесу, які намагаються масштабувати та розвивати свій бізнес. Було б краще обміркувати  важливі факти, перш ніж приймати рішення колосальних розмірів.

Почнемо подорож з питання, чому, як відомо, у Гонконзі є найдинамічніша екологічна система стартапів Азії.

Гонконг: найдинамічніша екологічна система стартапів в Азії

Перше, що турбує кожного підприємця перед тим, як створити будь-який бізнес, - це вибрати найкраще місце. Місце розташування повинно мати чіткі правила, щодо зручності організації бізнесу для власників іноземних підприємств та підприємців, і навіть систему низького оподаткування. Але якщо ви створили бізнес у Гонконзі, то нічого не зупинить вас, щоб розширити свій бізнес.

Це місто має найбільш динамічну стартап екосистему в азіатському регіоні. Він вважається одним із найкращих міст для створення та ведення бізнесу, оскільки він має високі показники за факторами, які мають значення для бізнесу. Це основні фактори, які допомагають кожному власнику бізнесу зрозуміти всі переваги Гонконгу:

  • Стратегічне розташування
  • Продуктивна робоча сила
  • Стабільне економічне та політичне середовище
  • Привабливий податковий режим
  • Професійне бізнес-середовище
  • Інфраструктура світового класу
  • Ефективна правова система

Через всі ці чинники стартап-екосистема Гонконгу процвітає, і кількість стартапів продовжує демонструвати сильне зростання. Фактично, згідно з опитуванням InvestHK 2018 року для стартап-екосистеми Гонконгу, було виявлено, що спостерігається значне зростання стартапів та інвесторів.

Коротше кажучи, із загальною кількістю 2625 стартапів було створено 9548 робочих місць. Читаючи цей звіт, ви також можете уявити, як це місто покращується та заохочує нові можливості, щоб бізнес міг зростати.

Все завдяки великій кількості мереж прискорювачів, інкубаторів, просторів для співпраці та навіть глибокої, різноманітної системи підтримки партнерів у громаді, які допомагають цьому місту розвиватися.

Простота ведення бізнесу

Тепер, коли ви мали б краще зрозуміти, чому, як відомо, у Гонконзі є найдинамічніша екосистема запуску Азії. Давайте продовжимо обговорення, надавши інформацію, що стосується простоти ведення бізнесу в Гонконзі.

Визнано, що Гонконг є воротами для Китаю, важливим бізнес-центром та фінансовим центром азійського регіону, Гонконг пропонує безліч можливостей людям для ведення бізнесу. Це місце називають ідеальним для запуску іноземних компаній через наступні причини:

  • Надійна економіка
  • Інфраструктура світового класу
  • Податкова юрисдикція
  • Міжнародний ринок
  • Продуктивна правова система

Здорова підприємницька екосистема та простота ведення бізнесу вважаються одними і тими ж речами під час прогулянки у діловий світ. Але повірте, вони обидві мають різні значення.

Думаю, ви вже добре розібралися з фактами щодо стартап-екосистеми Гонконгу. Отже, саме час продемонструвати значення другої - переваги ведення бізнесу в Гонконзі.

В основному, звіт Світового Банку являє собою індекс простоти ведення бізнесу, щоб перевірити, яка країна добре справляється в сфері стартапів. У ньому представлені рейтинги для країн на основі того, наскільки регуляторне середовище сприятливе для ведення бізнесу, та де гарантують захист прав власності.

Країни, які потрапляють до категорії від 1 до 20, тобто, які мають вищий ранг, означає що вони мають простіші та дружелюбніші правила для бізнесу.

Отже, вам буде приємно дізнатися, що Гонконг стоїть на четвертій позиції в усьому світі за простотою ведення бізнесу. Завдяки оптимальному підходу та використанню нових можливостей для новостворених стартапів, Гонконг перемістився на одне місце з п'ятого минулого року згідно з доповіддю Світового банку "Doing Business 2019".

Протягом останніх десяти років Гонконг зберігав своє місце серед світових економік, що займають найвищі позиції. "Весь кредит довіри залежить від сприятливого ділового середовища для закордонних компаній, які створюють тут свої регіональні штаби та офіси, а також для всіх підприємств та їх процвітання", - зазначив речник уряду.

Насправді, маючи всі можливості, показник Гонконгу покращився з 83,44 минулого року до 84,22 цього року відповідно до звіту Світового банку "Doing Business 2019". Цей звіт відобразив постійне вдосконалення заходів щодо сприяння бізнесу в Гонконзі. Він також висловлює високу оцінку успішному впровадженню заходів реформування для покращення простоти ведення бізнесу.

Як правило, у цьому звіті порівнюється простота ведення бізнесу в 190 економіках за 10 показниками. Ви хочете знати про ці показники? Нижче розміщена детальна інформація про те, як різні країни потрапляють у рейтинги звіту Світового банку.

Рейтинг країни за індексом базується на середньому 10 субіндексів:

  • Створення бізнесу - процедури, час, вартість та мінімальний капітал для відкриття нового бізнесу
  • Реєстрація нерухомості - процедури, час та вартість реєстрації комерційної нерухомості
  • Захист інвесторів - індекси щодо обсягу розкриття інформації, ступеня відповідальності директора та простоти позовів акціонерів
  • Отримання електроенергії - процедури, час та витрати, необхідні бізнесу для отримання постійного підключення до електроенергії для недавно побудованого складу
  • Забезпечення виконання контрактів - процедури, час та витрати на виконання боргового договору
  • Справа з дозволами на будівництво - процедури, час та вартість будівництва складу
  • Отримання кредиту - індекс міцності законних прав, індекс глибини кредитної інформації
  • Торгівля через кордон - кількість документів, вартість та час, необхідний для експорту та імпорту
  • Сплата податків - кількість сплачених податків, годин за рік, витрачених на підготовку податкової декларації, та загальна сума податку, що підлягає сплаті як частка валового прибутку
  • Вирішення неплатоспроможності - час, вартість та стягнення (%) у процесі банкрутства

За показниками, зазначеними вище, Гонконг посів четверте місце в порівнянні зі 190 країнами світу. Гонконг справді добре працює в декількох із цих субіндексів. До них відносяться «сплата податків» (займає перше місце), «робота з дозволами на будівництво» (перше місце), «отримання електроенергії» (третє місце) та «відкриття бізнесу» (п'яте місце).

Найкраще полягає в тому, що це місто не обмежує себе в будь-якій сфері, щоб рости та використовувати нові можливості для власників бізнесу. Також у звітах було зазначено, що уряд Гонконгу продовжить тісну співпрацю з бізнес-сектором та іншими зацікавленими сторонами для реформування існуючих регуляторних режимів.

Державна підтримка стартапів та МСП (малих та середніх підприємств)

Отже, тепер ви знаєте основні фактори стартап-екосистеми Гонконгу та те, як вона забезпечила ідеальне місце у списку зростаючої економіки світу.

Тепер вам, мабуть, цікаво дізнатися про систему підтримки цього міста? Яку підтримку вам запропонує Гонконг? Щоправда, відкриваючи там бізнес, ви отримаєте достатньо належних вказівок, розроблених урядом.

Запустити стартап непросто. Вам потрібно зібрати багато ресурсів і підтримки на шляху, який допоможе принести користь для організації. Але в Гонконзі вам не доведеться хвилюватися з цього приводу. Уряд Гонконгу дійсно зобов’язаний підтримувати МСП та стартапи, щоб допомогти реалізувати своє бачення та перенести свій бізнес на новий рівень.

Насправді вони розробили бюджет на 2019 рік таким чином, щоб він працював на "підтримку підприємств, збереження робочих місць, стабілізацію економіки та зміцнення засобів до існування".

Ви хочете зібрати якусь інформацію про схеми державного фінансування, доступні для сприяння вашому бізнесу? Ну тоді давайте почнемо читати згадані нижче схеми фінансування уряду Гонконгу.

Create Hong Kong

Перша і головна інституція фінансування в уряді Гонконгу, яку вам потрібно знати, - це Create Hong Kong. В основному ця схема розроблена 1 червня 2009 року в рамках Бюро з питань торгівлі та економічного розвитку, щоб створювати чемпіонів, а також стимулювати розвиток креативної економіки в Гонконзі. Ця схема, як правило, координує політику уряду та докладає зусиль для народження творчих галузей.

Ресурси уряду забезпечують просування та прискорення розвитку креативних галузей у Гонконзі. Також тісно співпрацює з торгівлею, щоб сприяти розвитку креативних галузей.

Cyberport

Якщо ви хочете створити техно-стартап, то ця урядова схема принесе вам дива. Будучи творчою цифровою спільнотою з кластером орендарів цифрового вмісту та технологіями, Cyberport працює над покращенням ІКТ-центру у Гонконзі. Коротше кажучи, він працює над місією створити себе як центр інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Зазвичай вони прагнуть сприяти місцевій економіці різними способами. Він включає в себе розвиток та прискорення стартапів та підприємців у галузі ІКТ через стратегічні ініціативи та партнерства. Крім того, налагодження співпраці для об'єднання ресурсів та створення бізнес-можливостей та прискорення впровадження ІКТ за допомогою стратегічних ініціатив та партнерств.

Рада з розвитку торгівлі Гонконгу - МСП Центр

Будучи стратегічно розташованим у Гонконзькому конференц-виставковому центрі, Центр МСП Ради з розвитку торгівлі Гонконгу надає вам усі ресурси, необхідні для ведення бізнесу. В основному, він служить єдиним вікном для всієї  організації, щоб пропонувати комплексні послуги з експортного маркетингу для малих та середніх підприємств (МСП).

Відкриваючи бізнес, кожен шукає єдине вікно, де можна зібрати всі ресурси та інформацію. Ця урядова схема може стати найкращим вибором. Будучи відокремленим у 16000 кв футів на двох рівнях, він має централізовані ресурси та інтерактивні сервісні центри. Ці місця можна використовувати як бібліотеку, зали для зустрічей, функціональні зали, сучасні засоби та послуги підтримки бізнесу.

Незалежно від того, чи ведете ви створений бізнес чи готові розпочати новий стартап для малого та середнього бізнесу, вам потрібно буде мати всі ресурси у своєму місці. Отже, де ви знаходите все це? Очевидно, що ця схема допоможе вам отримати доступ до надійних ділових контактів, актуальної ділової інформації про закордонні ринки, та останні галузеві тенденції.

Крім цього, цей Центр також організує безліч семінарів, мережевих заходів та схем узгодження бізнесу лише для професіоналів для отримання нових ділових контактів та розвитку вашого бізнесу.

Рада з підвищення продуктивності в Гонконзі

Наступна урядова організація, яку вам потрібно знати, - Рада з підвищення продуктивності в Гонконзі. Ну, це мультидисциплінарна організація, яка сприяє підвищенню продуктивності праці шляхом надання інтегрованої підтримки в цілому ланцюжку вартості гонконгських фірм. Основними цілями цієї схеми є:

  • Досягти більш ефективного використання ресурсів,
  • Підвищення вмісту продуктів та послуг із доданою вартістю та
  • Підвищення міжнародної конкурентоспроможності.

Invest Hong Kong

І остання, але не менш важлива, урядова організація, яка допоможе вам розвивати свій бізнес, - Invest Hong Kong. Якщо ви не проживаєте в Гонконзі, але хочете розпочати тут бізнес, ця організація буде найкращим вибором. Вона, як правило, працює з закордонними та материковими підприємцями, МСП та транснаціональними компаніями, які бажають відкрити офіс - або розширити існуючий бізнес - у Гонконзі.

Отже, повірте, ця структура створить різні можливості та способи масштабування вашого бізнесу, незалежно від того, чи  ви місцевий громадянин Гонконгу чи ні. Вона пропонує безкоштовні консультації та послуги для підтримки компаній від стадії планування аж до запуску та розширення їхнього бізнесу.

Як Startupr може вам допомогти?

Це стосується стартап-екосистеми Гонконгу та урядових інститутцій, створених саме для того, щоб допомогти власникам створити свій бізнес та розвивати його. Якщо ви також думаєте започаткувати бізнес, який може допомогти вам вийти на китайський ринок, то Гонконг - ідеальний вибір.

Це місто затоплене безліччю можливостей та ресурсів, яких просто більше, ніж достатньо для розвитку бізнесу. Отже, просто подумайте і просто приземліться в утопічну країну власників бізнесу. Для цього міста небо не є межею.

Просто приземліться на ринок Гонконгу, вважаючи, що ваш товар чи послуга мають достатньо потенціалу для залучення нових клієнтів. А для будь-якої професійної допомоги, наприклад, реєстрації та запуску вашого бізнесу, ви можете найняти Startupr.

Ми також допомагаємо власникам підприємств ніколи не перевантажуватись через кількість можливостей, що стукають у ваші двері. Гонконг має цілий ряд сильних сторін у своїй меті стати новим азіатським стартапним центром. Тому ми будемо постійно працювати над розвитком нашої системи та інформувати вас про будь-які нові розробки.


Довідник