“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pixabay"

Віпасана та бізнес-менеджмент

Джаянтілал Шах Sept. 8, 2019

Бізнес-менеджмент

З ростом складності бізнесу, особливо промислового бізнесу, використання медитаційних методів стало популярним протягом останніх кількох років. Однак вони використовуються в основному як методи зняття стресу для керівників, які зазнають напруженості у досягненні цілей.

Управління середньомасштабним промисловим бізнесом вимагає організації, контролю якості, виробництва, закупівель, маркетингу, потоку коштів, адміністрування тощо. Кожна з цих операцій потребує чіткого мислення, планування, координації, виконання, обліку витрат та прогнозування прибутковості. Зараз існує декілька коледжів, які викладають цей тип управління. Існують спеціальні методи управління для великих організацій із обігом сто мільйонів доларів США і більше. Також доступні методи дослідження та розробки для вдосконалення технології цього бізнесу.

Потреба в медитації

Де саме входить у світ медитація? Щоб отримати відповідь, ми повинні звернутися до більш індустріальних країн, таких як США та Німеччина. Характер суспільств, вироблених передовою індустріалізацією, характеризувався великим споживанням алкоголю, наркотиків та сигарет; пандемічні розлучення та розбиті сім'ї; економічна рецесія та невпевненість у роботі; сильні почуття конкуренції та розчарування, що призводять до інфарктів, самогубств тощо.

Фрагментоване суспільство

Люди, які стають бізнес-менеджерами, походять з цього роздрібненого суспільства. Бізнес-школи навчають їх працювати для отримання більших прибутків та підвищення зарплати, а стрес, що виникає, призводить до збільшення споживання наркотиків та алкоголю, а також до різних проблем зі здоров’ям, таких як гіпер-напруга. Рівень рівномірності в таких суспільствах погіршується. Власники бізнесу, керівники та менеджери розвивають почуття гордості, забобонів, ревнощів та зарозумілості та відчувають наслідки такого стилю життя: тривожність, стрес та інші рецидиви.

Позитивна трансформація

Методика медитації Vipassana покращує життя керівників та керівників бізнесу, трансформуючи їхнє ставлення. Упередженість замінюється співчуттям; ревнощі змінюються на радість від успіху інших; жадібність і зарозумілість замінюються щедрістю і смиренністю тощо.

Ця трансформація ставлення призводить до зниження стресу, розумової поміркованості та рівноваги. Це творча сила, здатна викликати динамічний робочий підхід у підлеглому персоналі. Позитивні зміни спричинені зміною ставлення та дій виконавчої влади до ввічливої ​​та співчутливої ​​поведінки, лагідної мови та розуму, сповненого любові та доброзичливості. Ця позитивна зміна свідомості є метою справжньої практики медитації, і вона формує нову і просунуту основу для управління бізнесом і виробництвом.

Створювати багатство, що поєднує гроші зі здоров’ям та щастям

В даний час ефективність управління бізнесом оцінюють по прибутку або здатності "заробляти гроші". Менеджери оцінюються за їх здатністю заробляти більше грошей за рахунок збільшення товарообігу, розробки нових технологій з кращою окупністю або зменшення витрат за рахунок нових винаходів. Натомість вони хочуть підвищення зарплати та більше бонусів. Хоча в створенні прибутку та збільшенні доходів немає нічого поганого, реальна мета економічного підприємства - створити багатство, що поєднує гроші зі здоров’ям та щастям. Віпассана вносить вагомий внесок у покращення психічного здоров'я та щастя людей, життєво важливих компонентів багатства.

Розвиток людських ресурсів

Зараз у багатьох компаніях є відділи розвитку людських ресурсів, відомі як HRD. HRD - це нова концепція, оскільки люди, які працюють у бізнесі чи галузі, не повинні сприйматись як щось стале. Їх потрібно розвивати. Одним із параметрів цього процесу є розвиток взаємоповаги, що природно покращує міжособистісні відносини. Медитація також допоможе досягти цього, даючи нам змогу подолати ворожість до інших людей - колег, підлеглих, начальників, державних службовців та інших. Ця неприязнь проявляється гнівом, зарозумілістю, заздрістю, помстою, егоїзмом, жадібністю, забобонами і недоброзичливістю. Лекції, семінари, книги, дискусії та інше дають певне розуміння цих тем. Тим не менш, понад 95% негативного матеріалу в людському розумі залишається незмінним, незважаючи на інтелектуальне розуміння цінності подолання ворожості, негативу та егоїзму. Ця твердження випливає з мого власного досвіду, а також інтерв'ю з більш ніж сотнею керівників бізнесу протягом останніх десяти років.

Правильна життєдіяльність

Практика Правильної Життєдіяльності (Самма-аджіва) є важливим аспектом медитації Віпассани. Це може стати основою для практики управління бізнесом, на якій можуть базуватися традиційні методи управління використанням статистичних даних, таких як прогнози грошових потоків, рентабельність капіталу, ВНП, оборот прибутку тощо. Ці параметри корисні, якщо вони ґрунтуються на концепції правильної життєдіяльності.

Коротко кажучи, застосування цієї концепції означає, що дохід, незалежно від того, будь-якої корпорації чи фізичної особи, повинен бути не тільки етичним, але свідомість осіб, які виробляють цей дохід, повинна бути розумно чистою, тобто вільною від негативів, згаданих вище. Психічний клімат, позбавлений негативів, автоматично стає чистим і проявляє характеристики справжньої любові, поваги, співпраці, співчуття та рівномірності. Багатство, що виробляється груповою свідомістю такого характеру, не тільки приносить гроші, але й психічне здоров'я та щастя, що виникають внаслідок свідомості, яка не має стресу.

Підсвідомий Розум

Не вдаючись до подробиць медитації Віпассани, я торкнуся важливого аспекту трансформації свідомості: підсвідомого розуму. Про цей розум відомо дуже мало, який наповнений негативами, контрпродуктивними для багатства за своєю сукупністю. Хоча можна визнати і відчути ці негативи, неможливо спорожнити розум від цих осквернень без належної техніки.

Більшість методів медитації не в змозі дістатись до підсвідомості, вони не безбарвні і тому можуть "заплямувати" розум, що ще більше ускладнює ситуацію. Віпассана базує кожен крок на "дійсності - такою, якою вона є". Віпассана дозволяє медитуючому переживати моменти «ніякого живлення» розуму. Це запускає процес "детоксикації" розумом його домішок.

Індустріальна хвороба

Розум, який не медитує і не розвиває очищення та спокій, спричиняє тяжкі наслідки. Коли розум керівників галузі нечистий, наслідки є всеосяжними та серйозними.

Це явище є прикладом класичного прикладу збою управління на Бомбайському текстильному заводі. Двадцять років тому це було життєздатним, прибутковим підрозділом; однак жадібність до швидких грошей спричинила фінансову трагедію. Вхідні готівкові кошти, які могли бути використані для модернізації заводу та машин або для фінансування оборотних коштів, були викладені для особистої вигоди директорів. Їх засоби до існування не були «правильним способом існування». Осквернення жадібності вбило найкращі інтереси директорів і спричинило широке нещастя для значної частини робочої сили та економічної системи Бомбея.

Медитація Віпассана - це хірургічна операція свідомості. При правильній практиці темп очищення може бути різко збільшений. Техніка звільняє розум від жадібності. Здоровий розум насторожений і здатний відповідати вимогам ситуації. Це, природно, виходить із звикань і поблажок. Практика Віпассани призводить до зменшення тяги. Бізнес, що ведеться з такою свідомістю, спричинив би зростання текстильної промисловості, а не створення хворих виробничих підрозділів.

Аналіз зростаючої промислової хвороби та невдачі управління бізнесом виявляє закономірність. У багатьох випадках надмірна тривожність щодо експорту чи розширення призводить до перенаправлення оборотних коштів у виробництво основних фондів. Результатом цього є гостра нестача оборотних коштів та надмірне запозичення - явно небезпечні шляхи для ділової практики. З розумом, зрілим медитацією, такі дії, спричинені бажанням, перевіряються спокійним і прохолодним характером рівномірності, що зменшує можливість зробити такі помилки.

Чистий розум:

Основи управління

Техніка Віпассани сама по собі не створює нової технології управління. Вона сприяє вдосконаленню управління, виправляючи корінь проблеми - домішки розуму, щоб бізнес постійно живився чистою їжею правильних думок і дій. Саме надмірні бажання та жадібність отруюють розум менеджерів. Ці домішки виправляються медитацією.

Ставлення до конкуренції

Віпассана також змінює своє ставлення до конкурентів. Коли бізнес вибиває конкурента, виникає ланцюгова реакція: починається порочний цикл. Багато підприємств були зруйновані таким ставленням. Віпассана очищає розум і наповнює його мудрістю, яка дозволяє практикуючому зрозуміти, що є місце для співіснування кожного. Очищення, що виникає в результаті практики Віпассани, готує родючий ґрунт, де вирощують насіння здорового управління бізнесом. Ґрунт здорового розуму породжує практику управління, де головна мета полягає у створенні миру та щастя в суспільстві, а вторинна мета - отримання грошей як засобу для придбання товарів та послуг, а також досягнення економічної емансипації та підвищення якості життя.

Тематичне дослідження інженерів Ananda

Моя компанія, Ananda Engineers Pvt. ТОВ (Бомбей) має оборот у понад мільйон доларів США. Усі директори, члени вищого складу та більшість клерків та робітників провели медитацію Віпассани. Спосіб його введення полягав у тому, що спочатку керуючий директор пішов на курс, а потім його старший персонал наслідував його приклад. Інші люди помітили зміни вгорі, і вони потім хотіли спробувати. Наш досвід свідчить про те, що ефективність роботи групи зросла разом із прибутком та супутнім поліпшенням психічного здоров'я та міжособистісних відносин. Можуть бути і більші компанії, які мають більший прибуток, але я виявив, що щастя персоналу та працівників виникає не лише від грошей, а від теплого і співчутливого поводження з боку керівництва. Це сердечне лікування не відбувається жодним чином, окрім Віпассани. (Ця заява виходить з мого власного досвіду. Детальний звіт про проект доступний на запит.)

Деякі основні моменти дослідження:

Шістьдесят відсотків працівників відвідували курси. Близько половини з них пройшли більше одного курсу.

Результатними змінами в організації були перехід від правила повноважень до рішень консенсусу, прийнятих на нижчому рівні, від одноосібності до командного духу і від нерішучості та невпевненості до самомотивації робочої сили. Продуктивність покращилася на 20%.

Висновок

Я провів детальні дискусії з більш ніж десятками керівників підприємств, які є дрібними підприємцями, після їхніх курсів Vipassana. Ці дискусії підтвердили, що після курсу Віпассани вони здатні працювати на 20% швидше, ніж раніше, і якість їх роботи покращила цінність використовувати тонкий розум. Вони повідомляють, що тенденції жадібності, гніву, зарозумілості та забобонів зменшилися, і тертя в роботі з працівниками персоналу також стало менше. Результатом стали дуже здорові та сердечні міжособистісні відносини, а багатство їхніх підприємств постійно зростало внаслідок цих позитивних змін.


Довідник