“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pixabay"

Як українським програмістам отримувати американські зарплати

Кирило Бяло Feb. 1, 2020

Нова модель дистанційної роботи, яку з кожним роком використовує все більше транснаціональних компаній, вже сьогодні руйнує стереотипи, що склалися на світовому ринку праці.

Як правило, українські IT-розробники отримують в 1,5-2 рази менше своїх зарубіжних колег, хоча кваліфікація наших професіоналів не нижча.

Нова модель віддаленої full-тайм роботи, яку з кожним роком використовує все більше транснаціональних компаній, вже сьогодні руйнує стереотипи, що склалися світового ринку праці.

Нещодавно популярний український ресурс DOU опублікував статистику по зарплатах вітчизняних програмістів.

Наприклад, розробник Java (одна з найбільш затребуваних технологій) на досить високій позиції Senior Software Engineer (в залежності від специфіки компанії, вимоги до позиції можуть бути різними, в цілому їх досвід в розробці програмного забезпечення становить 4-7 років) отримує в середньому близько 3,5 тис. дол. на місяць (42 тис. дол. на рік).

C одного боку радує, що рівень IT-зарплат постійно зростає. Так, в 2011 році той же Senior SE міг розраховувати приблизно на 2,7 тис. дол. З іншого - традиційно працю наших IT-професіоналів оплачується в 1,5-2 рази нижче, ніж їхніх колег з країн з розвиненою економікою.

Якщо ж згадати про сфери фінансів чи маркетингу, то різниця ще більш значна. У деяких випадках відставання десятикратне.

Природна причина цього - кризовий стан економіки України. Також природно виглядає і відтік українських фахівців, які досягають топ-рівня, за кордон.

Однак на глобальному ринку праці сьогодні відбуваються кардинальні зміни, які руйнують закономірності, що здаються сьогодні природними.

Віддалена робота, яка до сих пір розглядалася, як засіб для аутсорсингу або аутстафінгу, розміщення невеликих замовлень для фрілансерів, стає повноцінною зайнятістю з 40-годинним робочим тижнем і заробітною платою, яка не залежить від місця проживання фахівця.

Якщо це професіонал топ-рівня, здатний вносити необхідну додаткову вартість в підсумковий продукт, то чому він повинен отримувати менше через те, що живе в Східній Європі або Південній Америці?

До такої думки приходить все більше число великих високотехнологічних компаній. Сьогодні вони як ніколи потребують співробітників топ-рівня, яких через сильну конкуренцію все важче знайти в географічній близькості від офісів.

У той же час сучасні технології, перш за все хмарні, дозволяють створювати ефективно працюючі віртуальні команди з професіоналів, які проживають в різних куточках світу.

Дійсно, якщо є хмарні сховища, хмарні технології і т.п., то повинна з'явитися і хмарна зарплата, рівень якої не залежить від локації працівника.

Даний підхід здатний змінити глобальну економічну ситуацію і змінює її вже зараз. На транснаціональному ринку віддаленої роботи сьогодні затребувані фахівці в таких областях: IT-розробка та менеджмент IT-розробки; продажу; маркетинг; фінанси.

В середньому рівень українських професіоналів в кожному з цих сегментів вище, ніж у багатьох інших країнах. Якості, які їх виділяють - амбітність і наполегливість при досягненні цілей. Для таких людей хмарна робота відкриває нові горизонти.

Кілька прикладів з досвіду компанії, яка займається рекрутингом топових фахівців по всьому світу і формуванням з них віддалених команд.

Початківець Software Engineer з дворічним досвідом розробки програмним забезпеченням, що володіє англійською, що бажає розвиватися і рости, може претендувати на 2,5 тис. дол. На місяць, з восьмирічним - на 8 тис. дол.

Sales Development Representative з мінімальним досвідом продажів в IT-сфері може отримувати 5 тис. дол. на місяць. Зарплата фінансового аналітика (Plan & Ops менеджера) з сертифікацією ACCA та досвідом 5 років і вище може досягати 8 тис. дол.

В Україні вже є два співробітника категорії VP Engineering, які отримують 200 тис. дол. на рік, попит на дану позицію продовжує бути актуальним саме серед українських фахівців.

Також, з топ-позицій, на ринку зараз є попит на позиції Senior Vice President Engineering & Operations з зарплатою 400 тис. дол. на рік. А найбільша хмарна зарплата - 1 млн дол. в рік для директора зі стратегічного планування.

На кожну з цих позицій претендують і здатні потрапити за рівнем розвитку професійних навичок українські IT-фахівці.

Яким чином вдається забезпечувати регулярний дохід такого рівня? Перш за все якістю відбору претендентів.

Якщо створити для кожної позиції унікальний онлайн-тест, який придуманий не рекрутерами, а людьми, які безпосередньо наймають співробітників, можна відбирати, дійсно, кращих з кращих по всьому світу.

Тих, хто складає 1% від всіх професіоналів.

По-друге, стандартизацією очікувань для кожної позиції. Якщо чітко визначений внесок, який приносить співробітник, легко визначити і його вартість. Також важлива чітка ієрархія і розмежування зон відповідальності.

Топові фахівці ненавидять рутину. Можливість саморозвитку - один з ключових елементів хмарної моделі, розробкою якої займався Енді Трібо, колишній керівник стратегічного напрямку в Intel і радник Білого Дому з питань, пов'язаних з роботою і конкуренцією, а також утворенням в області високих технологій.

Трібо розумів, наскільки важлива для сучасної людини реалізація його таланту. Вона не повинна залежати від місця народження, а праця професіонала повинна бути адекватно оцінена.

Є багато людей, які пов'язують своє майбутнє з Україною, і для них хмарна робота - можливість отримувати гідну зарплату, яка не примушує відчувати себе ущемленим в порівнянні з колегами з більш економічно успішних країн.

Звичайно, будь-які інновації зустрічають спочатку природну недовіру. Чому така висока зарплата? Хто платить гроші? Хто ставить завдання? Як можна працювати в команді, чи не зустрічаючись з колегами в реальному житті?

Насправді питання не стільки у величині зарплати, скільки в розмірі цінності, яку приносить професіонал.

Для кращих фахівців компанія знаходить топових споживачів створюваних ними продуктів. Їм компанія готова платити зарплати, які можна порівняти з внеском, яке отримується від рішення того чи іншого завдання. Це ціни глобального ринку.

Чи легко працювати в віртуальному колективі? Коли команда тобі допомагає і підтримує, коли ви разом рухаєтеся до однієї мети, це зближує, незважаючи на фізичну дистанцію.

Мені здається, що команда, в якій я працюю зараз, набагато ефективніше більшості офісних колективів, в складі яких я працював.

Зрозуміло, хтось може на дух не переносити віддалену роботу. А хтось навпаки - не може перебувати в офісі ні хвилини.

Ти не прив'язаний до місця своєї роботи, тобі не потрібно витрачати час на дорогу, відволікатися на непередбачені і непродуктивні запити і т.д. У такої роботи є маса переваг.

Хмарна модель не всім поки звична, але в Україні вже близько 100 чоловік працює відповідно до неї. Двоє на позиції VP Engineering, як уже згадувалося. Велика частина - на Chief Software Architect і Software Engineer Manager з зарплатою 8 тис. дол. на місяць.

З багатьма фахівцями, які займають високі позиції в великих українських компаніях, ведуться сьогодні переговори.

Новий хмарний підхід до оплати праці фахівців змінює характер взаємин з компанією.

Співробітник бере на себе частину відповідальності і стає партнером. Досвід показує, що це призводить до більш довірчих відносин, формується ком'юніті, учасники якого активно обмінюються інформацією і допомагають один одному.


Довідник