“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pixabay"

Венчурна індустрія України: підсумки 2019 року

InVenture Nov. 1, 2020

Слід зауважити, що українські інвестори в 2019 році працювали значно стриманіше. Якщо підвести попередні підсумки 2019 інвестиційного року на внутрішньому ринку, кількість інвестицій в вітчизняні стартапи від українських інвесторів не виросло. Всього вони зробили менше 10 публічних інвестицій. Це менше ніж в минулому і позаминулому році: в 2018 та 2017 років роках публічних було більше 10 угод.

В 2019 слід виділити наступні венчурні інвестиції:

  • Фонд SMRK вклався в сервіс доставки морепродуктів від співзасновника LeBoutique Андрія Дрогобицького.
  • Фонд SMRK доінвестував українську fashion-групу Love & Live (угоду не афішували), в яку раніше вже вкладав $ 400 000.
  • Український стартап RetargetApp закривав seed-раунд на $ 1,5 мл. У раунді брав участь TA Ventures.
  • Український Фінтех-стартап MyCredit залучив $ 3 млн від ТАС груп.
  • Український сервіс з пошуку і доставки ліків Liki24.com залучив $ 1 млн від TA Ventures і Genesis Investments, також в раунді взяли участь Mission Tech Михайла Пузракова і кілька бізнес-ангелів.
  • Українська IT-компанія Viseven привернула інвестиції від AVentures Capital.
  • Українська освітня онлайн-платформа IT Mate academy залучила $ 580 000 інвестицій.
  • Лід-інвестором виступила Genesis Investments, в раунді також взяли участь TA Ventures і засновник Intellias Михайло Пузраков.
  • Сiklum привернув інвестиції від Dragon Capital і AVentures Capital.
  • У цьому списку не враховується обсяг ангельських інвестицій (при цьому ангельські інвестори на ринку є і інвестують), оскільки сектор традиційно залишається непублічним.
  • Інвестиції Horizon Capital також не враховуються, оскільки фонд позиціонує себе «американським».

Чому внутрішній ринок венчурного інвестування в Україні не зростає?

Чи не найактивнішим інвестором в Україні з 2015 року був Digital Future Олексія Вітченко. Інвесткомпанія робила близько 4-5 посівних (з публічних) інвестицій в українські команди щорічно, а також активно дивилася на європейські ринки. За словами Олексія Вітченко, в році, що минає DF переключився на M&A.

«В останній рік більше ресурсів виділяємо на M&A. Тому по венчурному напрямку звертаємо увагу тільки на найпривабливіші проекти. В цілому бачимо багато нових амбітних стартапів. Але більшість з них ще не доросли до нашої стадії. Наша рекомендація таким стартапам-подаваться в міжнародні акселератори, щоб отримати необхідний поштовх в зростанні».

Також досить активний на внутрішньому ринку інвестиційний фонд екс-мера Києва Леоніда Черновецького Chernovetskiy Investment Group в 2019 року не анонсував жодної публічної угоди.

Жодної угоди не провів фонд u.venture, який раніше зібрав $ 5 млн і в 2018-му зробив три угоди на більш ніж $ 1 млн.

У 2019 українська група компаній «ТАС», що належить Сергію Тігіпку (в яку входять Тасомбанк, Universal Bank і monobank), відзначилася інвестицією в стартап. Український Фінтех-стартап MyCredit залучив від «ТАС» $ 3 млн. У рамках угоди оцінка MyCredit перевищила $ 20 млн. Поки це єдина венчурна інвестиція групи. І не ясно, чи буде група інвестувати далі.

Євген Сисоєв поділився попередніми спостереженнями, які увійдуть до щорічного Dealbook Ukraine 2020:

«Обсяг інвестицій на посівних раундах і раунді А, напевно, дійсно впав: менше і в сумі, і в кількості. Причин може бути декілька:

  • Ряд фондів на ринку вже проінспектували попередні фонди, а нові ще не зібрали або недостатньо ліквідності через затримки з екзит.
  • У цьому році тільки один новий запущений фонд, що інвестує на посівний стадії - Genesis.
  • Запускати новий стартап стає все конкурентніше, більш капіталомістко і більш вимогливо з точки зору експертизи.
  • Галузі консоілідіруются, і багатьом фондам цікавіше вже ставити на «виграючих конячок».
  • Багато великих фондів, як Horizon, більше інвестує на Series B, і навіть AVentures частина коштів інвестував на стадії росту ».

Чому угод мало?

В основному, інвестори бачать причину в недостатності капіталу на внутрішньому ринку.

«У нашій воронці проектів набагато більше, ніж ми можемо профінансувати. Можливо, ця причина і є головною перешкодою для зростання кількості проінвестованих проектів », - каже Андрій Довженко з SMRK.

Самі стартапи наврядчі винні в тому, що інвесторів в Україні на них не знаходиться.

«Ми не бачимо, що є якісь принципові зміни за якістю або кількістю стартапів. Хороших стартапів в Україні вистачає, у мене складається враження, що загальний рівень істотно вище, ніж в Європі. Але відсутність дешевих грошей гальмує розвиток венчурного ринку», - говорить CEO Genesis Media Віталій Лаптенок.

На думку венчурного партнера TA Ventures Ігоря Перції, для українських стартапів низька активність вітчизняних фондів - не проблема.

«Кожному українському стартапу відкритий шлях до міжнародних венчурних фондів, і це нормальна практика. Величезна кількість німецьких стартапів піднімає гроші від британських фондів і навпаки, в цьому немає нічого страшного».

В цілому ж, в непублічних розмовах, інвестори вказують, що хороших стартапів на ринку не так багато, як про це прийнято говорити: ніяких «тисяч» хороших продуктів тут немає. Самі ж стартапи вказують, що місцеві інвестори не завжди охоче йдуть на контакт і часто процес підписання контракту сильно затягується на місяці. Як і процес отримання грошей.

Хто інвестував в 2019 році?

В цілому представники венчурної індустрії відзначили, що проблем зниження фінансування українськими фондами місцевих стартапів не бачать. Насправді ж, в кожній третин інвестиції в цьому році брав участь один і той же інвестор - TA Ventures. Це один з найстаріших українських фондів, який працює на ринку з 2010 року. За свою історію TA Ventures проінвестував понад 130 компаній. Заснувала і керує ним Вікторія Тігіпко.

За останні кілька років TA Ventures не особливо активно інвестував на внутрішньому ринку, інвестуючи переважно в західні стартапи. Однак в 2019-му TA Ventures став чи не найактивнішим українським інвестором.

Крім Liki24 і Mate Academy, TA Ventures також взяв участь в раунді RetargetApp на $ 1,5 млн і ContactKeeeper (через свій клуб ангельських інвесторів iclub.vc).

«Наш обсяг інвестицій в Українські проекти збільшився в зв'язку з тим, що проектів на підходящої нам стадії з засновниками, які нам підходять, стало більше, і тому ми не соромлячись інвестуємо в ті проекти, в яких бачимо майбутнє», - коменти партнер TA Ventures Ігор Перция.

Цього року фонд залучив партнерів, які активніше працюють на українському ринку з місцевими стартапами, а також запустив клуб ангельських інвесторів iclub.vc, через який також вкладає в місцеві стартапи. Все це могло вплинути на кількість угод TA Ventures на місцевому ринку.

AVentures Capital закрив в 2019 році дві публічні угоди: в Vieseven і Ciklum. За словами керуючого партнера фонду Євгена Сисоєва, активність фонду залишається на рівні.

«З урахуванням навіть тільки розкритих вище інвестицій, обсяг інвестицій AVentures - на рівні попередніх років. У нас випущено ще кілька термшіт, ми сподіваємося їх закрити, але угоди вже перейдуть в наступний рік ».

Фонд SMRK в цьому році не тільки зробив інвестиції в два стартапа, а й оформив свій перший великий екзит - з компанії Ajax Systems.

«За 2019 рік ми проінвестували два нових проекти і доінвестіровалі в старі. Закрили дуже успішну операцію з Ajax, на жаль, поки без деталей. Обсяг угод для нас залишився стабільним, без істотних відхилень », - коментує керуючий партнер SMRK Андрій Довженко.

В кінці 2018 року на ринку з'явився новий гравець - Genesis Investments. У 2019 відзначився першими інвестиціями.

«В Україні ми зробили за рік дві угоди - Liki24 і Mate Academy. Це були раунди з іншими фондами, сумарна інвестиція в першому випадку склала 1 млн, у другому - 580 000.

Також ми зробили кілька інвестицій в компанії з інших країн Східної Європи », - розповів CEO Genesis Media Віталій Лаптенок.

Що далі?

У 2020-му році держава почне інвестувати кошти в українські стартапи та розробки. Заявлений обсяг фонду - 440 млн грн. Це, можливо, дозволить частково вирішити проблему запуску нових проектів і їх зростання на перших етапах розвитку бізнесу. Що, як результат, спричинить за собою більш активне інвестування місцевими фондами на наступних етапах. З іншого боку, самих фондів більше не стає і ті, що були, свої активності не нарощують.


Довідник