“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Hubspot"

10 творчих вправ, які краще, ніж мозковий штурм

Дані Менсфілд Dec. 12, 2017

Ми всі знайомі з традиційним мозговим штурмом, як способом формування нових ідей, але є багато альтернативних вправ для вирішення проблем та розробки нових ідей, як окремо, так і в групі – пише Дані Менсфілд. Нижче наведено десять простих методів та вправ, які допоможуть вам вирішити проблеми, пов'язані з надиханям творчості:

10 альтернативних творчих вправ

1) Розкадровка ескізів

Якщо ви намагаєтеся спроектувати процес, розкадровка може допомогти вам з'ясувати, де ваше колективне розуміння проблеми підтримує або суперечить запропонованому рішенню, і де потрібно більше думок / досліджень. Розробляючи візуальну історію, щоб дослідити цю проблему як розповідь, ваша команда зможе побачити, як ідеї взаємодіють та з'єднуються, щоб сформувати рішення.

Липкі нотати є вашими друзями. Візьміть декілька хвилин, щоб кожен у команді виписав свої ідеї як окремі нотатки з вирішення певної проблеми. Вони не повинні бути повними думками - фізичне вставлення окремих спостережень, фотографій, інформації про користувача та подібне може допомогти вам побачити нові відносини між різними компонентами. Коли у вас є група липких нотаток, щоб працювати, розпочніть їх розташовувати на дошці як прогрес: спочатку це, потім інше. Організація ваших ідей, як безперервна серія допоможе вам побачити нові зв'язки та усунути сторонні матеріали, які не підтримують вашу кінцеву мету.

2) Примусові зв'язки

Ця вправа передбачає об'єднання ідей, які служать дуже різним потребам або інтересам для формування нової концепції. Ви завжди бачите такий тип мислення в таких продуктах, як годинники Apple, швейцарський армійський ніж, смартфони або навіть дивани. Щоб застосувати цей метод на практиці, внесіть когорту випадкових елементів або складіть два списки не пов'язаних елементів на дошці. Попросіть членів команди вибрати два або більше елементів та вивчити різні способи їх зв'язків. Цей метод може викликати деякі дивні результати, але це, врешті-решт - це корисний спосіб позбавити вашу команду від творчого застою.

3) Мозковий-опис

У цій вправі учасники просто напишуть кілька грубих ідей для вирішення конкретної проблеми на листі паперу. Кожен аркуш паперу потім передається комусь іншому, хто читає це мовчки та додає свої власні ідеї на сторінку. Цей процес повторюється, поки кожен не має можливості додати свою оригінальну ідею на папірець. Тоді записки можна зібрати, і провести обговорення. Велика перевага мозкового-опису полягає в тому, що він гарантує, що кожному дається можливість мати свої думки та ідеї, які ретельно розглядаються групою. Це дозволяє уникнути гучних або екстравертних людей, які ненавмисно домінують на заняттях.

4) Нульова чернетка

Нульова чернетка - це техніка мислення, часто використовуваних письменниками, і є по суті формою цілеспрямованого вільного письма. Для маркетологів та фахівців агентства це може допомогти зосередитись на перших етапах нового проекту, встановивши те, що ви зараз знаєте, і отримувати свої вихідні ідеї з вашого мозку та на папері.

Сформулюйте вашу центральну тему:

  • Запишіть все, що ви зараз знаєте про предмет.
  • Запишіть, що вам потрібно або хочете дізнатися про цю тему, але поки що не знаєте.
  • Відобразити, чому предмет важливий.
  • Додайте ще щось, що підійде вашим уявленням - це шанс отримати все, що плаває навколо у вашій голові і потрапляє в навколишній світ.

Метод нульового проекту полягає у тому, щоб отримувати все, що ви можете думати про вашу бізнес-ідею, на папері, тому не хвилюйтеся, якщо він виглядає брудним та незграбним. Мета полягає в тому, щоб пройти повз початкового блоку, який часто вражає творчих фахівців на ранніх стадіях нового проекту.

5) S.C.A.M.P.E.R.

S.C.A.M.P.E.R. по суті є процесом розширення та вдосконалення ідей шляхом тестування та опитування їх з різних точок зору. Для кожного листа мнемоніка задайте собі відповідне питання про ваш проект або проблему:

  • Замінити, наприклад: Що станеться з проектом, якщо ми замінили X на Y?
  • Поєднати, наприклад: Що станеться з проектом, якщо ми поєднали X та Y?
  • Адаптація, наприклад: Які зміни потрібно внести для адаптації цього проекту до іншого контексту?
  • Змінити, наприклад: що ми можемо змінити, щоб створити більше цінностей для цього проекту?
  • Примірте для іншого використання, наприклад: як по іншому можна використати або застосувати цей проект?
  • Ліквідація, наприклад: Що ми могли б усунути від проекту, щоб спростити його?
  • Реверс, наприклад: як ми могли б реорганізувати цей проект, щоб зробити його більш ефективним?

Цей метод змушує вас несподівано підійти до вашого проекту чи проблеми. Кожне запитання просить вас трохи поглибити тему і розглянути нові можливості.

6) Припущення щодо опитування

Всі ми маємо багато припущень - припущення про те, що таке неможливо, про те, що хочуть люди, що буде працювати і що не буде. Ця вправа нас змушує постійно заперечувати і упорядкувати все на столі. Складіть список всіх припущень, які ви можете придумати про ваш поточний проект - істинно чи ні - і обговоріть список як групу, допитуючи кожен з них. Роблячи це на різних етапах розвитку вашої кампанії, ви можете відкрити нові ідеї, а також визначити прогалини в знаннях.

7) Бажання

Ця техніка спонукає вашу команду дозволити бігати невимушеним фантазіям. Попросіть учасників сприймати найнедоступніші, надзвичайні та непрактичні рішення, які вони можуть подумати над певною проблемою. Створіть список із декількох десятків бажань, що стосуються поставленої задачі. Орієнтуючись на вибір бажань, детально обмірковуйте та обговорюйте ідеї, з метою запускати нові, але реалістичніші концепції. Що робить їх таким неможливим? Як можна зменшити цю ідею? Які особливості цього бажання могли б ми інтегрувати в цей інший підхід? Ви можете бути здивовані тим, що знайдете відповідні, реальні рішення серед диких бажань вашої команди.

8) Альтер-Его / Герої

Це веселе заняття, де маленькі групи уявляють собі, як вони могли б вирішити задану проблему, якщо їх команду очолив знаменитий, вигаданий чи справжній персонаж. Як би Кіт-Жінка вирішила позиціонувати свій бренд, як лідер у сфері віртуальної реальності? Що Стів Джобс зробить, щоб поліпшити свій останній комунікаційний пакет? Як би Дон Дрейпер міг отримати ваші основні повідомлення через тисячолітття? Ви можете вибрати когось, котрий, на вашу думку, втілює в собі потрібні якості для роботи, щоб допомогти розвинути своє бачення, або хтось на протилежному кінці цього масштабу, щоб вивчити менш традиційні ідеї.

9) Груповий начерк

Ви не повинні бути художником або дизайнером, щоб скористатися ескізами. Візуальне мислення може допомогти ініціювати і розвивати ідеї, які дискусія та написання можуть залишити незавершеним. Подібно до мозкового письма, груповий начерк включає учасників, будуючи ідеї один одного. Кожен член вашої команди буде малювати зображення, пов'язане головним чином з концепцією, ідеєю або темою, яку ви хочете вивчити далі. Кожен ескіз потім передається іншому, хто малює інше пов'язане зображення на одному аркуші паперу. Це повторюється кілька разів навколо групи. Остаточні зображення потім розглядаються та обговорюються з метою виявлення зв'язків, які окремі особи не побачили самостійно.

10) Шість думаючих капелюхів

Існує ціла низка вправ та інструментів для вирішення проблем, які допомагають учасникам стати на місце іншого. Цей особливий інструмент був винайдений Едвардом де Боно, психологом, автором і консультантом, який вперше застосував техніку у своїй книзі "Шість думаючих капелюхів" у 1985 році. Метод передбачає розбиття ідей на шість напрямків думки:

Під час наближення до нової проблеми чи проекту, кожен член вашої команди одягає один з цих різних "капелюхів" для обговорення. Кожен "капелюх" являє собою унікальний набір пріоритетів і перспектив, які допоможуть зосередити вашу дискусію та розглянути проект з найрізноманітніших кутів. Наприклад, якщо ви носите шапку "Диявол адвоката", то ваша робота, полягає в тобу, щоби розглянути обмеження та проблеми проекту. Спочатку може здатися незручно тимчасово прийняти дуже вузьку форму мислення, але крайнощі можуть допомогти командам повністю вивчити проект чи ідею.

Це модифікований витяг з книги “Креативне мислення для цифрових маркетологів: від теорії до практики” Дані Менсфілд

 


Довідник