“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: “Німецько-Шведська Торгова Палата”

Ділова культура Німечини та Швеції в перехідний період

Німецько-Шведська Торгова Палата Dec. 24, 2017

Ваш власний бос? Ніколи! Без краватки в офісі? Ніхто із керівників у Німеччині. Протягом багатьох десятиліть це була норма. Однак, в процесі глобалізації та цифрової епохи, німецька бізнес-культура, здається, повільно змінюється. Це стало ясно на панельній дискусії з керівництвом Німеччини та Швеції 12 травня 2016.

Географічна близькість - це не все. Існують деякі культурні відмінності між Швецією та Німеччиною, про які ви повинні знати, щоб успішно вести бізнес. У дискусії, яка відбулася у німецько-шведській торговій палаті у співпраці зі шведською організацією керівництва Ledarna брали участь чотири експерти, в тому числі два менеджера і два тренери німецького і шведський стилю управління і розвитку бізнес-культур.

Важлива відмінність полягає в структурах та ієрархіях. У Німеччині використовується той факт, що компанії структуровані в, іноді, набагато більше трьох рівнів ієрархії. Однак у Швеції є система лідерства з плоскою ієрархією. Крістіан Клеменс був шведським босом у Німеччині, і, як голова правління, намагався використовувати шведські підходи менеджменту в TUI Deutschland GmbH.

"Я багато діяв через символічні дії. Наприклад, я прибрав двері в моєму офісі, щоб показати, що я відкритий для спілкування з моїми співробітниками. Коли мої співробітники мали зустрічі з клієнтами, я запитав їх, як це відбувається. Я ніколи не прив'язувався до краватки, і я навіть можу піти працювати в футболці та кросівках", - сказав Крістіан Клеменс.

Перерва на каву не дорівнює кавовій перерві

Німецька ділова культура вважається дуже професійною та правильною. Вона використовується для чіткого відокремлення робочого життя та дозвілля. Це, у свою чергу, чітко відображається у відповідних культурних зборах. У Швеції засідання більшою мірою залежать від загальної дискусії, і спільна Фіка (шведська кавова перерва) вважається дуже важливою для ділового життя. Але вважати, що шведи є менш професійні або структуровані, буде неправильним. Вони просто мають іншу філософію.

"У Швеції у нас є Фіка, а в Німеччині кава-брейк, але два терміни мають різні значення. Німецька перерва на каву - це чиста перерва, що означає, що вона не працює, не є продуктивною. Тому не є законним проводити її довше, ніж це узгоджено. Фіка в Швеції - це більше, ніж перерва. Це служить неформальним обміном інформацією та є частиною робочого часу ", - сказав Мартін Кауфнер, німецький та фінансовий директор компанії Lidl у Швеції.

Німецька ділова культура в перехідний період

Зараз в Німеччині спостерігається тенденція до більш неформальної ділової культури. Часто це відбувається через ініціативи самих керівників, які хочуть бути ближче до своїх працівників. Обидві ділові культури впливають один на одного.

"Шведський стиль лідерства відновився останніми роками з усіма успішними стартапами в обох країнах", - сказав Йорген Кіггрен виконавчий тренер найбільшого у Швеції головного офісу Ledarna.

"Є компанії, які свідомо використовують свою власну ділову культуру, коли вони розгортаються в іншій країні, тому що вони очікують від неї користі. Наприклад, компанія Ikea завжди зверталася на "ти" до своїх клієнтів та співробітників, щоб надати компанії молодий і невимушений імідж", - заявила Нінні Львогрен Тішер, менеджер відділу з питань ринкового проникнення та розвитку бізнесу в Німецько-Шведській торговій палаті, автор та експерт з німецько-шведської міжкультурності.

Тепер молоде покоління має дуже різні вимоги, і менеджери хочуть переконатися, що працівники відчувають себе комфортно. Коли Крістіан Клеменс з'явився свого часу, як шведський кухар в Німеччині без краватки, щоб працювати, про нього писали в німецькій діловій пресі, як про заколотника. Сьогодні він буде розглядатися, як тренер-сеттер з його повсякденним стилем одягу на роботі. Те, що вже є цілком нормальним у молодих компаніях та стартапах, зараз стає тенденцією у все більших німецьких компаніях.

Культурні зміни 4.0

За цими змінами у діловій культурі все більше стежать великі німецькі компанії - це навіть говорить про "культурні зміни 4.0". Два місяці тому компанія Лідль вирішила, що всі співробітники компанії в усій Європі, спілкуючись повинні говорити на "ти". Це може зміцнити почуття буття в компанії, бути мотивом для співпраці та зробити робоче місце більш особистим.

"Молоде покоління німців принципово відрізняється від старшого покоління менеджерів. Існує вже не так багато уваги ієрархії та формальності. Зі свого боку, цифрова епоха створює підвищені вимоги до компаній. Разом з інтернаціоналізацією ці тенденції змушують компанії думати по-різному", - говорить Крістіан Клеменс.

На шляху до глобалізованої ділової культури?

Останні зміни в німецькій бізнес-культурі можуть вважатися невеликими, але вони показують, що компанії переосмислюють і повільно адаптуються до бізнес-культур інших країн, таких як Швеція або англомовні країни. Оскільки глобалізація підтримує свої поточні темпи, то культурні відмінності в бізнесі з часом зменшаться.

"Сьогодні ми дедалі більше спілкуємося з глобально активними компаніями. Кожен наближається один до одного і, врешті-решт, приймає певний європейський стиль лідерства ", - сказав Мартін Кауфнер з компанії Лідл.

"Хороший стиль керівництва не знає національності. Кордони зникають все більше і більше, тому компанії повинні покладатися на інші компетенції своїх співробітників, ніж раніше. Міжкультурна компетенція стане важливішим критерієм підбору персоналу ", - сказав Йорген Кихльгрен.

Прекрасна суміш німецького та шведського стилів управління

Вже наступне покоління менеджерів може розраховувати на все більш глобалізовану ділову культуру. Все більше і більше молодих людей навчаються за кордоном і вирішують працювати за межами своєї рідної країни. Тут вони стикаються з іншими робочими менталітетами і розвивають підвищену толерантність до них. Учасники панельної дискусії Німецько-Шведської торгової палати погодилися, що вміле поєднання німецької та шведської культур дасть ідеальний стиль керівництва.

"Культури не статичні, але постійно розвиваються. Шведська культура не така ж, як це було 20 років тому. Іноді компанія може бути занадто швидко змінюватися, і співробітники можуть не погодитися з цим. Важливо знайти баланс у культурній сумісності, щоби всі, кого вона зачіпає, почували себе комфортно ", - підсумувала учасниця дискусії Нінні Левгрен Тішер.


Довідник