“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: “Pixabay”

Що таке "економічний безвіз" і 10 причин його якнайшвидшого прийняття

Олександр Соколовський Dec. 26, 2017

10 основних причин, за якими потрібно Кабміну внести, а ВР прийняти закон про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал. Як не залишитися на березі зі своєю ментально застарілим човником, коли поруч ходять комфортні і зручні кораблі? Начебто в бізнесі байдужих пофігистів та фаталістів бути не повинно. Підприємці вкладають свою працю і капітал, і звикли ризикувати в боротьбі за ефективність - пише в блозі Федерації роботодавців Олександр Соколовський.

Але якщо запитати сотню власників або директорів з приводу закону про податок на виведений капітал, знати буде від сили кілька людей. Тому не тільки владу треба переконувати в очевидних речах, а й суспільство! Поки у нього не буде запиту на реформи, а буде запит тільки на люстрацію, посадки і розстріли, ніяких реформ в подарунок від влади нам не буде. При цьому ефект від прийняття закону про податок на виведений капітал можна порівняти з ЕКОНОМІЧНИХ БЕЗВІЗОМ!

Керівництво країни не озвучило стратегію податкової реформи. А вона повинна бути дуже зрозуміла. Бізнесмени прекрасно розуміють, що податки повинні бути прості в адмініструванні і мінімальні (хоча б по околишньому європейському регіону). І тоді всі їх будуть платити. А коли ухилення від податку призводить до конкурентних переваг, або є вигідним бізнесом, то система не працює.

Група експертів-авторів закону, яких знає вже вся профільна законодавча і виконавча вертикаль, працює на ентузіазмі на шкоду своїм особистим справам і бізнесам з 2015 року (коли ними був запропонований гучний з-н 3357, з якого потім було видалено розділ про податок на виведений капітал). Без західних грантів, свого приміщення і допомоги від нашої держави створено довгоочікуваний продукт у вигляді тексту закону. Пройшов всі обговорення на профільному комітеті ВР, в Мінфіні, ГФС, великої четвірки аудиторів, і т.д. Зараз знаходиться на узгодженні в МЕРТ. Сподіваюся воно буде отримано і Кабмін все-таки подасть закон в парламент на затвердження.

Розумію, який опір популістів і псевдопатріотів він викличе, тому що порушено дуже багато схем і інтересів. Але при цьому впевнений, що розум і здоровий глузд переможуть, закон винесуть і проголосують! Залишаться процедурні проблеми і питання імплементації з 1 січня 2018. Адже за регламентом, щоб ввести зміни з початку року - приймати потрібно було до 1 липня 2017. При цьому авторська експертна група розробників вже більше року б'ється об стіну погоджень і компромісний поправок. Закон не сириї, він вилизаний, узгоджений з ким тільки можна, обговорений з бізнес-асоціаціями (де знайшов розуміння і схвалення) і готовий, як повноцінний продукт. Тільки дайте його країні з 2018 року і не затягуйте в довгоочікувану реформу. Скоро не буде чого реформувати!

Тепер постараюся зібрати основні доводи за прийняття закону про податок на виведений капітал:

1. Значне спрощення адміністрування. Підраховано, що в середньому бізнес витрачає 355 годин на рік, щоб заплатити податки. З них 16% на податок на прибуток. При цьому під час податкових перевірок 70% часу перевірки йде з податку на прибуток! Спрощення процесів допоможе бізнесу мати зіставні з європейськими країнами витрати, не витрачати гроші на ведення подвійної-потрійної бухгалтерії і на додатковий штат в юридичних та інших службах для війни з фіскалами. Я якось приводив приклад мого голландського знайомого, у якого бізнес там і тут. Так ось, при порівнянному обороті, на 17 фірм там у нього один бухгалтер, а на одне підприємство в Україні - цілих 17! А потім ми дивуємося нашим цінами!

2. Можливість замість сплати податку на прибуток реінвестувати ці гроші у виробництво дасть серйозні стимули для його зростанню і підйому економіки. У України нарешті з'являться конкурентні переваги перед сусідами, крім найнижчих на континенті зарплат, що дасть поштовх потужним зовнішнім і внутрішнім інвестиціям.

3. При цьому можливі втрати бюджету в перший рік, які урядом оцінюються в 20-40 млрд.грн. не є такими вже істотними. За 4 місяці цього року бюджет зібрав податку на прибуток 15,7 млрд.грн. У минулому році було зібрано за цей період 17,6 млрд. Тенденція до падіння йде по кожному місяцю цього року, при тому, що ціни ростуть і інфляція величезна. Але при цьому нам розповідають, що бюджет цього закону не переживе! При тому, що частка податку на прибуток у бюджетних надходженнях (близько 5%) незначна у порівнянні з іншими податками.

4. Коли прибуток все ж "витягується" з бізнесу і розподіляється, знижена до 15% ставка сплати податку на розподілений прибуток є для багатьох, хто зараз мінімізує виведення прибутку під 7-10%, досить комфортною, щоб не ризикувати і оптимізаціями не займатися. Це звичайно "ріже без ножа" тих, хто на цьому годувався і викликає у них запеклий опір, тому що зрозуміло, що рано чи пізно тіньовики, багатьох з яких таке життя задобало, почнуть "вилазити на світло" і платити податки, а не "на кишеню" дахувальників! Крім того, у тих представників МСБ, хто ховається за ПП-шниками і через це дуже обмежений у розвитку, залучення кредитів та інвестицій, з'явиться можливість переходу на загальну систему. "Спрощенку" сьогодні ніхто не чіпатиме, хоча нею успішно користуються мінімізатори. Значить потрібно спрощувати загальну систему оподаткування, іншого виходу у держави немає, якщо ми не хочемо рано чи пізно перетворитися в країну дрібних ПП-ів. Самозайнятість, це добре, але хто буде бюджет наповнювати?

5. Навіть найпесимістичніші розрахунки дають цифру зростання бюджетних надходжень за 5 років більше 200 млрд.грн. тільки надходжень від Податку на Виведений Капітал (ПнВК), а всього понад 600 млрд.!

6. Вихід з тіні, в якій багатьом підприємствам не буде сенсу перебувати, дасть завдяки можливості не вести подвійну бухгалтерію і управлінський облік, що відрізняється від податкового! А також залучати інвестиції і показувати при цьому інвестору податкову звітність, що збігається з управлінською. Ви не уявляєте, який хвилеподібний ефект дасть можливість показувати в звітності чесну цифру по прибутку і не ховати її від держави! І який це стимул для зростання - спокійна робота в правовому полі при тому, що це не заганяє бізнес за межу неконкурентноздібності. Саме через неї багато сьогодні просто не можуть собі дозволити вести бізнес відкрито і чесно - твій бізнес і твоїх людей, якщо це не технологічний і ексклюзивний продукт, тут же "обійде на повороті" тіньовик!

7. Як з будь-яким податком, знайдуться охочі його не платити. Але опитування бізнесменів, проведене Українським Інститутом Майбутнього (УІБ), показав що 30% бізнесу виведе офіційно прибуток, як дивіденди; 40% реінвестує, 15% залишить в бізнесі у вигляді депозитів, як "страхову подушку" і тільки 15% виведе, як приховане споживання (купівля власником машини для особистих потреб, відпустку, оформлений відрядженням і т.д.). Але при цьому, щоб відсоток тих, хто не захоче вийти з тіні був в наведених рамках, звичайно, знадобиться ефективна робота фіскалів, яка неможлива без волі і контролю зверху. Ми всі прекрасно розуміємо, як саботаж правоохоронців може потопити будь-яка блага справа. Вони традиційно люблять не законослухняних, з яких годується скарбниця, а злочинців і порушників, яких можна доїти самим.

8. Існуючий податок на прибуток неефективний. 85% зібраного податку на прибуток платить близько 1300 підприємств, або менше 0,5% від їх загальної кількості. А перевірками щосили кошмарять майже 300 тисяч фірм, причому без результату для бюджету, а тільки з додатковими його витратами на зайвих фіскалів! Зрозуміло, що частина цих "зайвих" зовсім не проти продовжувати годуватися на неефективних перевірках. Фахівці ДФС при цьому визнають, що якщо буде прийнятий закон про ПнВК, то контролювати виплати їм буде набагато простіше, ніж контролювати операції, як зараз. І можна буде обходитися меншою кількістю співробітників, яким з'явиться можливість платити гідні зарплати, і фіскали зможуть не брати участь в схематозі.

9. Якщо із показуваним в офіційній звітності прибутком все сумно і податки з неї бюджет збирає все менше, то накопичених збитків на початок цього року було задекларовано 1 140 млрд.грн. (І це на 8000 підприємств), це говорить про те, що сплати податку на прибуток з них чекати в найближчому майбутньому не доводиться. І ще додам про злощасні "компенсатори", про які говорять усі, хто з розумним виглядом під прикриттям державних інтересів саботує ухвалення закону з 2018 року.

10. Всім, хто ще сумнівається (або вдає щоб загальмувати прийняття закону) треба просто зрозуміти, що вже не буде! Просто дивимося на результати і тренд. Я, звичайно, розумію, що у болота дна немає. Але якщо влада вважає, що все і так добре, то темпи зростання економіки в 1% в рік в найближчі кілька років призведуть до того, що: 1) за боргами країни не буде чим платити і буде дефолт; 2) наростає трудова еміграція самого працездатного населення набагато раніше планованих п'яти років призведе співвідношення працюючих до пенсіонерів 1 до 2-х! Люди емігрують не від того, що роботодавці не хочуть дати їм гідні зарплати, а тому, що у все більшої кількості підприємств немає доходів, звідки їх платити - оборотка вимита, багато зайвих накладних витрат через складність ведення бізнесу, при цьому у багатьох схожа ситуація , коли податків платять все більше, а прибуток падає і бізнес згортається!

Те, що всі показники ефективності, які є для країни об'єктивними (ВВП на душу населення, середня ЗП, 149 місце в рейтингу економічних свобод зі 159 можливих і т.д.), показують запущену хворобу, для еліти хворобою не є, не дивно. У них все відмінно працює і їх добробут зростає. І навіщо щось міняти? Їх можна тільки змусити це зробити постійним і наростаючим тиском основного замовника податкової реформи, тих, на кому тримається бюджет і державна спроможність країни - вітчизняного бізнесу! Поки ми, кожен у своїй зоні можливостей, не почнемо докладати зусилля для того, щоб не просто виживати по норах, а розвиватися, то на блюдечку з облямівкою нам не зроблять реформи, а хіба що ще пару вулиць перейменують ...


Довідник