“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: “Pixabay”

Розуміння різниці в фінансуванні різних етапів стартапів

Хайме Новоа Dec. 27, 2017

Ландшафт фінансування стартапів значно змінився за останні кілька років у Європі. Протягом п'яти-десяти років тому варіантів для стартапів було мало, останнім часом ми спостерігаємо важливий приріст у венчурному капіталі, доступний для стартапів на всіх етапах. Від насіння до зростання, від серії А до серії С - пише Хайме Новоа.

Це збільшення капіталу супроводжувалося створенням і розвитком альтернативних фінансових засобів, таких як грошово-кредитне фінансування, інвестиційні синдикати та нові і нові підприємства венчурного капіталу, які привносять різні підходи до ринку. Тут ми проаналізуємо, які типи механізмів збору коштів використовуються на різних етапах життя стартапа.

Стартап фінансування на ранній стадії

Передпосівний капітал

У вас є ідея, можливо, робочий прототип, і ви шукаєте фінансування, яке дозволить зосередитись на вашому проекті на повний робочий день. Початковий капітал, як правило, охоплює перший етап життєвого циклу стартапу та часто вибирає між трьома основними джерелами фінансування:

- FFF (дурні, друзі та сім'я): три класичні Fs, які в Startupxplore ми пояснили і забезпечили своїм власним профілем FFF.

- Бізнес-ангели: колишні засновники початківців, які мали вихід на IPO, і вирішили інвестувати гроші в інші стартапи (або їх власників) або інвестори, незважаючи на те, що вони не мають технологічної освіти, вирішують вкласти в компанії з урахуванням їх потенційного зростання та поточної ринкової ситуації. На відміну від компаній венчурного капіталу, бізнес-ангели часто інвестують свої власні гроші на одному з найбільш ризикованих етапів для стартапів, отже, вони важливі на кожному окремому ринку стартапів.

- Акселератори: п'ять років тому в Європі практично не було жодних програм акселераторів стартапів (за винятком Seedcamp та деяких інших), але в даний час в кожному великому європейському місті є акселератор. Ці організації надають командам капітал, наставництво та офісні приміщення в обмін на 5-10% акцій. TechStars, Startup Sauna, Plug and Play Valencia / Berlin, SeedRocket або вищезгаданий Seedcamp - це одні з найпопулярніших європейських акселераторів.

Посівковий капітал

Посівковий капітал можна описати як капітал, необхідний для запуску компанії та спроби задовільнити вимоги ринку для їх товару. Європейський посівковий тур складає від 250 до 750 євро або навіть 1 мільйон євро. Основними постачальниками капіталу на даному етапі є бізнес-ангели, супер-ангели та фірми венчурного капіталу на ранніх стадіях. Проте в останні роки в Європі приєдналися ще більше гравців, які, по ідеї, поліпшують екосистему.

- Crowdfunding: існує два типи грошових переказів, які тісно пов'язані з початковим інвестуванням. Для "речових" стартапів (які створюють електронні вироби, або інші види речових виробів) та креативних проектів є те, що часто називають "нагородою за принципом crowdfunding", де такі сайти, як Kickstarter та Indiegogo, є світовими лідерами. Користувачі можуть підтримувати ті проекти, які їм подобаються, і отримувати щось матеріальне (фізичні та цифрові продукти та послуги), не отримуючи капіталу від команд або компаній, які надають такі товари.

Інший тип crowdfunding, який є актуальним для стартапів, - це фокус-фондування акцій. Як зазначено в назві, в цьому випадку прихильники (інвестори) компаній отримують власний капітал з обігу, тим самим вони стають акціонерами компаній, і вони можуть брати участь у майбутніх прибутках, які можуть стати новими інвесторами. Цей тип інвестицій нерідко здійснюється платформами, які служать агрегаторами, вибираючи стартапи та запрошуючи спонсорів вкладати кошти в них через платформу, на якій плата стягується після підписання угоди.

В Європі існує велика різноманітність платформ грошових переказів, але найпопулярнішими є Seedrs, Companistoта FundedByMe. Важливо підкреслити, що регулювання розподілу грошових коштів на акції різниться залежно від країни в межах Європи, що може стати перешкодою для інвесторів та стартапів, зацікавлених у залученні коштів таким чином.

Знаходження потрібних стартапів та інвесторів ніколи не було таким легким. Давайте це спробуємо в Startupxplore!

- Синдикативне інвестування: ідея синдикату полягає в тому, щоб дозволити ангелам-інвесторам синдикатувати угоди один з одним. Це означає, що ангели, які мають гарні результати, можуть привести інвестиції в початковій стадії компанії та дозволити іншим ангелам спільно інвестувати, надаючи додатковий капітал для фінансування. Перевага для трьох частин, що беруть участь, проста для розуміння:

  • Інвестори, які ведуть ангелів, обирають стартапи, в які хочуть інвестувати, і їм не доводиться стикатися з тягарем забезпечення всього капіталу.
  • Ангели, які приєднуються, не повинні вибирати стартапи, якщо вони довіряють критеріям інвестора ведучого ангела.
  • Стартапи можуть отримати більше грошей, ніж зазвичай, і швидше.

Синдикатні платформи ангелів, такі як наша власна Startupxplore та AngelList, стягують платню за операцію підписання угоди та створюють платформи, де інвестори-початківці та компанії можуть зустрічатися один з одним.

Стартап фінансування на стадії зростання

Серія А

Стартапи, що знаходяться на цьому етапі, зазвичай розраховують свій продукт, розмір ринку та потребують капіталу для масштабування, вдосконалюють системи розповсюдження або створюють бізнес-модель, якщо вони ще не мають її.

Типовий етап європейської серії A становить від 2 до 5 мільйонів євро, згідно з доповіддю Стівена Пірона, і очолюються традиційними фірмами венчурного капіталу, які в свою чергу володіють від 15 до 30 відсотків інвестиційних стартапів. Серія А та попередні етапи є ризикованішими для інвесторів, з огляду на сумніви, пов'язані із стартапами, їх продуктами та їх командами. Хоча може здатися, що серії А в Європі дуже багато, слід зазначити, що з 2009 року "лише 6% європейських компаній вдалося забезпечити цей раунд".

Серія В

Як пояснює Елад Гіл в своєму блозі про початок фінансування, Серія B це "все про масштабування". Успішні стартапи на цьому етапі, як правило, мають встановлену користувальницьку базу та бізнес-модель, яка працює.

Серія B в Європі зазвичай починається від 6 мільйонів євро і може становити від 8 до 10 мільйонів євро. Як зазначено у вищезгаданому звіті, "Серія B у Європі залишалася невисокою з 2009 року по 2014 рік, а в США вона зросла на 37%". Іншими словами, операції Серій B не є не такими розповсюдженими в Європі, як у США, і, як правило, це призводить або включає участь американських VC фірм.

Серія С і наступні раунди

Коли компанії виходять на цей етап, вони вже повністю зрілі. Ділова модель працює - чи компанія є прибутковою чи неприбутковою, база користувачів розширюється, а придбання можуть перебувати на перехрестях керівників, які ведуть ці компанії.

Фінансування турів на цих етапах, як правило, коливається від десятків до ста мільйонів. Чітка різниця між Серією С та іншими раундами, крім інвестиційної суми, полягає в тому, що на даний момент приватні акціонерні компанії та інвестиційні банки, як правило, є провідними інвесторами за участю великих фірм венчурного капіталу. На цьому етапі результат має тенденцію бути IPO або придбання стартапу значно більшою компанією.


Довідник