“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: “Pixabay”

Бізнес чекають не найкращі часи. «Маски-шоу» продовжать свої рейди.

Радіостанція Голос Столиці Jan. 1, 2018

Закон про обов'язкову відеофіксації під час проведення обшуків опублікований в офіційному виданні «Голос України». Він вступить в силу 8 грудня крім норм про використання в ході судового розгляду відеозаписуючої техніки, які вступлять в силу з 1 січня 2019-го. Закон вводить обов'язкову відеофіксацію, як під час обшуків, так і при розгляді клопотань слідчим суддею, якщо мова не йде про негласні слідчі дії. Причому відеозапис повинен бути невід'ємним додатком до протоколу обшуку. Наскільки цивілізованими стануть обшуки після вступу закону в силу, в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував голова Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» Сергій Доротич.

Що змінює новий документ? Що в ньому є такого, що зупинить, як називають в народі, «маски-шоу»?

Я хочу зазначити, що гірше від цього законопроекту точно не буде, однак стверджувати, що це — революційні зміни, покликані на полегшення життя підприємців і пересічних українців, точно не варто, тому що попри позитивні зміни в деякі статті Кримінального кодексу, як кажуть, диявол криється в деталях. Начебто запроваджується непогана норма в частині, наприклад, тієї самої відеофіксації, але, знову таки, запроваджується термін «офіційний запис судового засідання», і постає питання, наскільки цей запис буде превалюючим при розгляді матеріалів. Приведу такі аналогії, коли підроблялись, скажімо так, зникали відеозаписи, в них вносились якісь корегування, і наскільки можна буде оскаржувати ці відеозаписи, це — під питанням. Ключова норма, на мій погляд, взагалі нелогічно прийнята, це що ці нововведення, які, в принципі, непогані, вони вступають в силу тільки з 1 січня 2019 року. За рік можна так закошмарити бізнес, що він взагалі, як кажуть, буде знівельований. Тому та помпа, з якою був прийнятий цей законопроект, як було розпіарено, треба віддати належне піарщикам парламенту та Адміністрації президента. Однак я хочу констатувати, що, на жаль, найближчим часом, принаймні, до 1 січня 2019 року щось кардинально не буде змінене, а відтак бізнес буде і надалі переживати не найлегші часи.

Зараз у підприємців є важелі впливу чи якісь інструменти, які можуть допомогти не допустити тиску на бізнес?

Єдиним інструментом є залучення журналістської спільноти, яка допомагає висвітлити ці зловживання і надати їм публічності, і тільки це в сьогоднішніх реаліях дозволяє якось стримувати той безлад, який діється в правоохоронних органах. На жаль, всі інші інструменти — не діють. Ми неодноразово — всеукраїнська громадська організація «Союз захисту підприємництва» — звертались до перших очільників держави, до генпрокурора, щодо фактів зловживань працівниками прокуратури, інших правоохоронних органів. На жаль, бездіяльність лише дратує, а судова гілка влади, де теж можна оскаржити відповідні дії правоохоронних органів, органів влади, вона, м'яко кажучи, не діє, тому що, по-перше, існує ситуація деформованості судів, по-друге, процедури прописані так, що довести свою правду — практично неможливо. Безпосередньо ми позиваємось із органами виконавчої влади і лише наражаємось на несприйняття, і відстояти свої інтереси бізнесу, а відтак — кожному українцю, вкрай важко в нашій системі. Добре, що є незалежна преса, яка допомагає з цим боротись.

Чи існує в Україні офіс бізнес-омбудсмена?

Так. Така інституція існує. Ми повинні зрозуміти, що бізнес-омбудсмен існує за кошти фінансових інституцій закордонного походження. А хто платить кошти, той замовляє музику. У нашій країні, в принципі, непогано живеться великому олігархічному бізнесу, який знаходиться під патронатом владних очільників або міжнародних фінансових інституцій, або Європейської бізнес-асоціації, Американської промислової палати. Так, цей великий бізнес знаходься в якійсь мірі у безпеці, тому що його правами опікуються і дипустанови, і бізнес-омбудсмени, а малий і середній бізнес, який створений українцями, якраз він — найбільш незахищений, тому що нема на кого розраховувати. Бізнес-омбудсмен — це установа, яка фінансується МВФ, іншими закордонними фінансовими інституціями.

Зараз у нас діє мораторій на перевірки бізнесу. Правоохоронні органи цей мораторій не зупиняє?

Мораторій? Журналісти, прошу вас, не звертати увагу на популістські заяви уряду. Мораторій на бізнес в 2017 році не існує, існують певні правила проведення контрольних заходів відповідно до чинного закону. Мораторій існує лише в частині перевірок однієї служби — ДСНС, пожежники по-простонародному. Всі інші служби — ДФС, Держпродспоживслужба, екологи, НБУ, АМКУ — всі мають можливості перевіряти і контролювати бізнес. Мораторію в частині дій цих служб не існує. Тому це ніяк не зупиняє контрольних заходів абсолютно, і навіть є зловживання щодо служб ДСНС так само.

Була проблема вилучення техніки при обшуках. Вона регулюється новим законодавством?

Є зміни в статтю 168 КК в частині заборони вилучення електронних інформаційних систем. Однак я ще раз кажу, що бочка меду псується ложкою дьогтю. Є така ж сама приписка, що забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, яка на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об'єкти отримані в результаті вчинення кримінального порушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем. Я підкреслюю, що це любу техніку можна сюди підсунути, тому що на будь-якій техніці стоїть пароль, до любого серверу стоїть обмеження, він не стоїть на вулиці, і будь-яку цю техніку можна визнати інструментом злочину. Тому ця приписка, що начебто забороняє, вона нічого не забороняє. При бажанні слідчий завжди може визнати, що ця техніка була інструментом вчинення злочину, знаряддям злочину або потребує проведення експертного дослідження, і все — у вас вилучений сервер і комп'ютер, і мобільний телефон — все, що завгодно. Тому змін як таких не відбулось. І так можна пройтись по кожній статті. Всюди забиті такі приписки, які попри гучну назву змін в статті нівелюють цю назву і не міняють суті.


Довідник