“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

10 гарних причин не шукати інвесторів для вашого стартапу

Тім Бері Jan. 12, 2018

Звичайно, вам потрібні гроші. Можливо, про це говорить ваш бізнес-план. Але серйозно: чи дійсно вам хочеться, щоб інвестори, брали участь в стартапі вашої мрії? - пише голова та засновник Palo Alto Software Тім Бері

Як я казав раніше: завантаження недооцінюється. Я отримую часті запити від людей про те, як вони можуть отримати інвестиції для їхнього нового стартапу, і я навіть став членом групи ангелів-інвесторів. Але давайте не забувати, поки ми думаємо про інвестиції, існує 10 хороших причин не шукати інвесторів для вашого стартапу.

1. Практично неможливо отримати інвестиції для вашого першого стартапу. Якщо у вас немає досвіду запуску стартапу, залучіть когось у свою команду, хто має такий досвід. Інакше досягнути успіху буде дуже важко.

2. Ви продаєте право власності. Інвестори пишуть чеки, щоби отримати серйозну частку вашого бізнесу. Я визнаю, що це очевидно, але ви повинні побачити електронні листи, які я отримую, в яких люди думають що інвестори це свого роду державні агенції. Як тільки ви отримуєте інвестиції, ви вже не володієте всією вашою компанією.

3. Інвестори - це боси. Ви не є приватною особою, коли у вас є інвестори, ви є частиною команди. Тепер ви самі не можете вирішувати все. Питання відносин з інвесторами має значення. Якщо ви створюєте напругу, ви робите це перед іншими людьми, і це боляче для цих людей.

4. Оцінка важлива для них і для вас. Простіше кажучи, оцінка означає ціну. Якщо ви хочете дати лише 10 відсотків вашої компанії інвесторам, які платять 100 000 доларів, ви кажете, що ваша компанія коштує 1 мільйон доларів. І так далі. Це проста математика, але не такі прості переговори.

5. Інвестори не зароблять гроші, поки не буде досягнуто ліквідності. Ось чому ми завжди говоримо про стратегії виходу. Ви можете бути найщасливішою і найцікавішою компанією в світі, але ваші інвестори не будуть щасливими, поки вони не отримають гроші назад. Перемога це повернення грошей з компанії. Деякі великі покупці акцій компанії, люблять отримувати дивіденди. Стартапівські інвестори - ні.

6. Якщо це не масштабується, забудьте про це. Реальні можливості зростання є масштабованими. Раніше вони використовувались лише для продуктів, але тепер є деякі масштабовані служби, наприклад, веб-сервери. Але якщо подвійне збільшення обсягів продажів означає подвоєння вашої кількості працівників (це називається "кузовним магазином"(body shop)), інвестори не будуть зацікавлені.

7. Якщо це не захищено, це в кращому випадку буде важко започаткувати. Не те, що я не довіряю патентам як захисту, але комерційна таємниця, комбінація комерційної таємниці та патентів, плюс хороший бюджет захисту інтелектуальної власності ... одним словом, якщо хтось може легко скопіювати ваш бізнес, тоді інвестори не будуть зацікавлені. (Звичайно, колись я думав, що Starbucks була поганою ідеєю, тому що це дуже легко скопіювати, ... але завжди існують винятки.)

8. Інвестори не є однорідними. Деякі з них стають партнерами та навіть наставниками, деякі - кричущі нечутливі критики, деякі троянські коні. Деякі допомогають, деякі - ні. (Порада: ретельно підібрати інвесторів.)

9. Просто одержання фінансування не означає, що ваш стартап запрацює. На прикладі того, що я маю на увазі, прочитайте цей твір з The New York Times. Ви не виграєте перегони, коли отримаєте чек.

10. Інвестори іноді забирають вашу компанію від вас. Відома стратегічна консультантка Срамана Мітра має кілька красномовних хвилин у цьому двохвилинному відео. Здається, мова йде про Індію, але вона добре відома в Силіконовій долині, і те, що вона каже, чудово демонструє цю ситуацію.


Довідник