“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Всесвітній банк: Україна може подвоїти економічне зростання за рахунок реформ

Евгеній Солонина Jan. 18, 2018

Україна може подвоїти темпи економічного зростання в найближчій перспективі, на тлі уповільнення зростання в розвинених державах. Такий прогноз дає керівництво Світового банку. Однак український ВВП буде прискорюватися тільки за умови продовження найважливіших реформ і зменшення геополітичної напруженості в регіоні, стверджують фахівці банку.

Українські ж економісти не очікують, що найближчим часом економічні показники України значно покращаться, якщо не зміняться склад уряду і принципи роботи. Частина фахівців нагадують, що після недавнього глибокого падіння навіть дворазове прискорення економічного зростання буде недостатнім, пише Евгеній Солонина.

Економіка України може прискорити зростання на 4% в рік за умови, що влада продовжить реформи в найважливіших напрямках, зазначила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

Найважливішою, на нашу думку, є земельна реформа. Сільськогосподарський потенціал України – величезний. Але мораторій на продаж сільськогосподарських земель призводить до того, що Україна не має ефективно працюючого ринку землі. Другою реформою має бути подолання корупції. Світовий банк вітає подання до парламенту проекту закону про антикорупційне суді. Критично важлива також реформа державних підприємств. Без будь-яких кроків у цих сферах ми не думаємо, що 4-відсоткове зростання можливе, – сказала Кахконен.

За її словами, той рівень зростання економіки, який Україна продемонструвала в 2017 році, є недостатнім для поліпшення добробуту українців і для значних змін в державі.

"За нашими оцінками, ВВП виріс на 2% в 2017 році. І це хороша новина. Погана новина в тому, що 2-відсоткове зростання - дуже незначне і цього недостатньо, щоб привести до значних змін. Цього недостатньо для того, щоб повернути доходи людей до передкризового рівня. Таке підвищення рівня доходів громадян потребує також прискорення реформ. Зростання на 4% в рік досить реальне для України, Україна має для цього потенціал, але цього не буде без реформ, які повинні стимулювати інвестиції і продуктивність", – зазначила вона.

У Світовому банку не виключають, що Україна зможе вийти на цей показник в 2019-2020 роках. Тоді як в прогнозі на поточний рік аналітики Банку очікують, що в цьому році валовий внутрішній продукт України зросте на 3,5%, інфляція сповільниться до 7%, дефіцит бюджету зменшиться до 2,5% від ВВП, а державний і гарантований державою борг буде залишатися на рівні близько 85% від ВВП.

І аналітики Світового банку, і українські експерти до чинників, що можуть вплинути на українську економіку в найближчі роки, зараховують не тільки хід реформ, а й геополітичну напруженість в регіоні і інтенсивність російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі зокрема.

Тим часом Нацбанк і Міністерство фінансів розраховували нинішній український державний бюджет, виходячи з економічного зростання в 3% в 2018 році.

Українські недержавні експерти не бачать великих підстав для оптимізму. Так, голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив Радіо Свободи, що прискорення економічного зростання чекати не варто, якщо політика уряду та Нацбанку залишиться незмінною.

«Економічні результати 2018 року стануть схожими на те, що ми побачили в минулому 2017 року. Адже для інших результатів ще в минулому році необхідно було провести економічні реформи. Якщо ми подивимося назад в минулий рік, то більшість із тих реформ, які немов були проведені або розпочаті (освітні, медичні та ін.), прямого вдіношення до економічної системи не мають. Окрім, хіба що, пенсійної реформи, яка, проте, не була завершена. Адже пенсійна система, як була однорівневою солідарною, так і залишилася », - констатує економіст.

Лібералізація і протидія корупції є необхідними, але не достатніми умовами для економічного зростання.

Якщо не було економічних реформ в минулому році, то не закладені передумови для нинішнього економічного зростання, пояснює Андрій Новак. Втім, за його словами, в найближчі роки Україна може демонструвати зростання в 6-7% і більше, за умови «кардинальної зміни політики уряду і НБУ», яке до зміни складу Кабміну, на його думку, очікувати не варто.

Навіть 4% зростання, на які сподіваються у Світовому банку в разі успішних реформ в Україні, недостатні для відновлення її економіки після кризи 2014 року, визнає в бесіді з Радіо Свобода провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Ярослав Жалило.

«Взагалі 4% - це абсолютно неприйнятний темп зростання, так як маємо глибокий кризовий провал. Українська економіка не зростала з 2012 року. Був «нуль», а потім - «мінус». Щоб повернутися до стану економіки в 2012 році, має бути забезпечено зростання по 7-8% протягом декількох років. В іншому випадку українська економіка стабілізується на рівні, значно меншому, ніж докризовий », - попереджає вчений.

Поради Світового банку по ключовим реформам він вважає необхідними, але не достатніми передумовами для прискорення зростання економіки.

«Всесвітній банк користується стандартними рецептами, які він пропонує і Україні. Так, корупція і різні обмеження для розвитку малого бізнесу і підприємництва в цілому істотно гальмують економічну динаміку. Але тільки лібералізація або приватизація державних підприємств, або зниження рівня корупції не забезпечать економічного зростання », - впевнений Жаліло.

Таке зростання, на його думку, забезпечить спеціальна політика, яка створить дружнє середовище для інвестицій і для зростання економіки в довгостроковій перспективі. Зокрема, мова йде про збільшення інвестицій в модернізацію виробничих потужностей і в основний капітал.

Ярослав Жаліло вважає невдалими спроби стимулювати короткостроковий економічний сплеск в Україні за рахунок одного лише збільшення купівельної спроможності населення. Він нагадує, що в 2017 році, незважаючи на збільшення мінімальних зарплат в Україні, економічного буму не сталося, скоріше навпаки, почалося незначне уповільнення зростання.

У січні Світовий банк оприлюднив доповідь «Перспективи світової економіки», в якому йдеться про те, що Україна в середньостроковій перспективі має потенціал зростання економіки на 4%. За даними банку, в 2017 році зростання економіки України сповільнилося до 2%, головною причиною чого стала «торгова блокада східної України». У Світовому банку прогнозують також прискорення зростання світової економіки до 3,1% в цілому, але на цьому тлі дещо сповільниться зростання ВВП в розвинених державах.


Довідник