“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Естонія готова експортувати революцію цифрового-громадянства до решти Європи

Саймон Ніксон Jan. 20, 2018

У паралельному світі Британія мала б розпочати цей місяць на своєму шестимісячному президентстві Європейського Союзу. Це могло б бути можливістю встановити порядок денний для всього ЄС, шанс наштовхнути інші 27 держав-членів на прийняття таких реформ, які могли б зробити ЄС більш динамічним та пристосованим до британських інтересів - пише Саймон Ніксон. Але історія повернула на інший шлях, і це завдання, навпаки, потрапило до Естонії. Це є ознакою того, наскільки Британія відокремлена від ЄС, що вона вже стала такою, що Лондон, схоже, нічого не зробив для підготовки до президентства, на думку естонських чиновників.

Естонія ніколи не втрачає свій шанс: найбільш проєвропейськи орієнтована з усіх країн-членів має дуже чіткий порядок денний. Як центр на шляху просування вперед європейського цифрового єдиного ринку, спираючись на значні трансформації, Естонія через 25 років з колишньої радянської республіки перетворилась в безперечного цифрового лідера Європи. Ключем до цього перетворення стало рішення країни наприкінці 90-х років приймати електронне громадянство, в якому уряд надає кожному громадянину безпечну цифрову ідентичність, яка може використовуватися для доступу до тисяч державних та приватних послуг. Це сталося майже випадково у відповідь на запит банківського сектора щодо створення безпечної спільної платформи, щоби клієнти могли самостійно ідентифікувати себе.

Нав'язливе державне управління згодом виявило можливість запропонувати дешеві та ефективні послуги в країні з населенням лише 1,3 мільйона чоловік. Вимоги щодо витрат також залежали від рішення прийняти відкриті програмні веб-системи, а не традиційні мейнфрейми, поставивши Естонію на передову інтернет-революції. З часом це розвивинулось у чудову цифрову екосистему. Єдине, що уряд не дозволить вам робити в Інтернеті, - це одруження, розлучення та придбання будинку.

Економіка отримала суттєві економічні вигоди. Фундаментальний принцип полягає в тому, що уряд ніколи не повинен задавати вам одне і те ж питання двічі, ваша відповідь надійно зберігається в одному місці, де його можуть отримати інші бази даних, але тільки з дозволу. Результат - безпека, прозорість та ефективність, що ставить Естонію на першому місці багатьох міжнародних опитувань за якістю її бізнес-середовища. Це також забезпечило високу ступінь довіри до держави: рівень дотримання податкового законодавства є одними з найвищих у ЄС, завдяки простій системі оподаткування та іншим інноваціям в Естонії.

Розкішний кластер ІТ, який зіграв ключову роль у європейських історіях успіху, таких як Skype та Transferwise, сьогодні складає 7 відсотків ВВП і пропонує заробітну плату, порівняну з сусідньою Фінляндією.

Тепер Естонія хоче експортувати свою революцію електронного громадянства в іншу частину Європи та світу. Одна із цілей - спробувати залучити підприємства до Естонії. Два роки тому вона започаткувала програму електронної резиденції, яка вже залучила більше 3000 підприємств та 20 000 осіб, що придбали естонську цифрову ідентифікацію, і надає їм доступ до електронних послуг.

Однак його реальна мета полягає в тому, щоб переконати решту ЄС відтворити свої цифрові перетворення в національному та європейському масштабі. Він хоче, щоб право ЄС на "вільне переміщення даних" знаходилося поруч із правами вільного руху товарів, послуг, капіталу та людей. Естонія стверджує, що надання загальноєвропейських засобів для громадян та компаній ЄС щодо встановлення їх ідентичності та передачі даних через кордони не лише є життєво важливим для економічного стану блоку, але також важливо, щоб уряди продовжували надавати послуги в світі змінної роботи та підвищення мобільності робочої сили.

Така радикальна програма обов'язково матиме перешкоду. Багато урядів неохоче охоплюють цифрові служби цілком через тривогу щодо безпеки даних. Естонські чиновники стверджують, що їхні системи витримали недавні віруси, які вплинули на комп'ютерні системи у всьому світі, і що алгоритми блочного циклу, на яких ґрунтуються їх цифрові ідентифікації, є фактично незламними.

Проживши під тінью КДБ, естонці чутливі до проблем громадянських свобод, але багато хто вважає, що їх дані є більш безпечними та доступні для них і більш прозорими, ніж в паперових системах або де інформація зберігається на багатьох веб-сайтах. Інші уряди, які естонці називають «Стара Європа», також скаржаться на те, що цифрові перетворення у великих країнах є занадто складними, на що Естонія відповідає, що це залежить від того, як здійснюються реформи.

Те, чого Естонці дійсно бояться, полягає в тому, що цифрову програму ЄС буде придушено приватними інтересами та бюрократами, що призведе до регулювання, яке підірве їхню модель. ЄС вже зіткнувся з жорстким опором, оскільки намагається створити єдиний цифровий ринок, заборонивши так звані геоблокування, що дозволяє веб-компаніям блокувати доступ до послуг по країні. Природно, що естонці глибоко розчаровані тим, що їхній традиційний союзник вільного ринку, Великобританія, більше не буде повною мірою брати участь у битвах, які лежать попереду. З іншого боку, вони відзначають, що кожна хмара має підкладку з срібла: Brexit, ймовірно, зобов'яже багато компаній Великобританії створити дочірні компанії в ЄС, щоб забезпечити безперервний безкорисливий доступ до єдиного ринку. Можливо, хтось розгляне і естонську е-резиденцію?


Довідник