“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Польща на шляху перетворення в головний європейський хаб технологічних стартапів

Елісон Колеман Jan. 23, 2018

Повільно, але впевнено, Європа наздоганяє США через зусилля своїх енергійних підприємців, багато хто бачить Центральну та Східну Європу (ЦСЄ), як регіон, який, найімовірніше, створить наступного Єдинорога.

Тут Польща активно розвиває свої сили, має зростаючу кількість успіхів у цифрових технологіях, добре розвинену інфраструктуру стартапів, а новий кампус Google у столиці Варшави створив каталізатор інновацій у всій Центральній та Східній Європі - пише Елісон Колеман.

Польща вже випустила низку успішних глобальних технологічних стартапів, один з яких - мережа соціального навчання Brainly. Щомісяця компанія навчає більше 40 мільйонів унікальних користувачів у більш ніж 35 країнах. Filmaster, недавно придбаний Samba TV за 1 млн. Євро ($ 1,09 млн.), є ще одним.

У минулому році платформа онлайн-бронювання медичних послуг DocPlanner отримала 10 мільйонів доларів у серії B, що забезпечило загальну суму 14 мільйонів доларів. В даний час компанія працює на 25 ринках Європи, Африки та Азії.

Значні ІоТ стартапи в Кракові включають Estimote і Kontakt.io, передові технології радіо-маркування. Компанія Estimote зробила свій внесок у роздрібну торгівлю, використовуючи радіо-маркування та внутрішню навігаційну технологію, щоб забезпечити інтегрований оффлайновий та онлайновий досвід покупки, що дозволяє роздрібним торговцям розробити більш цілеспрямовану рекламну стратегію. Нещодавно він отримав фінансування в розмірі 10,7 мільйонів доларів у рамках чергового раунду під керівництвом Javelin Venture Partners.

Зростання активності фінансових технологій призвело до появи таких стартапів, як VoicePin, система перевірки автентичності на основі голосу. Жоден голос не повністю ідентичний, і програмне забезпечення VoicePin може відрізнити унікальні характеристики одного голосу від будь-якого іншого, а так як технологія працює з мікрофоном, вбудованим в смартфон, це варто ефективного впровадження. Низка організацій, включаючи деякі великі банки в Польщі, тепер використовують VoicePin у ряді програм, включаючи мобільні роздрібні та онлайн-банки.

Atsora - це ще один помітний запуск fintech компанії. Його програмне забезпечення розроблено, щоб допомогти фінансовим організаціям ефективніше спілкуватися з клієнтами малого бізнесу. Це включає в себе надання допомоги клієнтам з бізнес-плануванням та управління грошовими потоками та більш інтерактивними відносинами з клієнтами.

AudioTrip - стартап для подорожей, розробив додаток, який перетворює смартфон туриста на власний місцевий персональний довідник, коли вони вивчають нові пункти призначення. Заснована три роки тому в Бельсько-Бялі, компанія зараз має лондонське відділення та отримала 277 000 фунтів стерлінгів (403 000 доларів США) у двох фінансових раундах.

Що означає наступне покоління польських технологічних стартапів? Серед тих, за ким слід спостерігати в 2016 році, - це програма CallPage у Кракові, розробник віджета, що має на меті збільшити кількість дзвінків, отриманих від відвідувачів веб-сайту, на 75%, пропонуючи безкоштовні зворотні виклики, і KoalaMetrics, який надає послуги психографічного профілювання для телефонних компаній. Це допомагає їм краще зрозуміти своїх клієнтів та покращити досвід роботи з клієнтами.

Нещодавній звіт від StartUp Poland полегшує подальше освітлення цифрової економіки країни. У цьому опитуванні взяли участь трохи більше 2400 стартапів. Виявилося, що 39% - це підприємства з розробки програмного забезпечення, в основному продають свою продукцію як SaaS. З стартапів, які зростали більше ніж на 50% щорічно, більшість з них робили це через продаж мобільних послуг та послуг передачі даних великим корпораціям. Більше половини (54%) польських початківців експортують за кордон, головним чином до США та Великобританії.

Шістдесят відсотків польських цифрових підприємців почали завантажувати свої новинки і повідомляли про те, що з самого початку вони були прибутковими. Інші використовували фінансування ЄС та фінансування вітчизняного та зарубіжного фінансування.

Польща багата технічними інноваціями та технічними талантами, і її економіка є досить доброю у порівнянні з іншими європейськими країнами. Як стверджують багато експертів, зараз потрібно зосередити увагу, починаючи від запуску до масштабування, якщо вони хочуть залучити фінансування для зростання.

Фінансування ЄС є корисним, але короткостроковим. Хоча у Польщі існують фонди VC, в тому числі Protos VC, IQ Partners та Black Pearls, але зростаючі компанії потребують більше коштів від іноземних інвесторів для подальших етапів інвестицій.

Згідно з даними European Tech Funding 2015, європейські фахівці з виробництва нових продуктів та електронної комерції залучають більше венчурного капіталу, ніж будь-який інший сектор - 12 мільярдів доларів (13,4 мільярда доларів), і технічних підприємців у Польщі є багато.

За даними звіту "Compass Startup Ecosystem Ranking 2015", польський імпульс стартап-потужності зростає. Потягнувшись у європейські силові центри, такі як Берлін, Лондон та Лісабон, та ще ставши одною з кращих 20 найкращих стартап екосистем у світі, Польща швидко стає європейським двигуном зростання.


Довідник