“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Топ-5 речей, які потрібно знати, щоб експортувати свій продукт у В'єтнам

Памела Хаят Jan. 25, 2018

Будучи третьою за величиною країною в Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), однією з найбільших економічних зон у світі, а також новоствореним виробничим центром, В'єтнам має бути на кожному радіолокаторі імпортера / експортера. Протягом останніх кількох років В'єтнам розгдядається, як альтернатива Китаю в обробній промисловості, пропонуючи операційні витрати на 50% нижче, ніж його гігантський конкурент - пише Памела Хайят. Але В'єтнам - це молодий ринок, який все ще розвивається, та який може представити свою частку проблем для підприємств, які намагаються торгувати з ним.

Чи готовий ваш експорт до В'єтнаму?

1. Де є можливості?

В'єтнам має потенціал для імпортерів та експортерів, які шукають новий ринок. У країні є населення понад 90 мільйонів чоловік, що є 14-м найбільшим у світі та зростаючим середнім класом. Насправді, економісти очікують, що В'єтнам стане одним із десяти найшвидше зростаючих економік протягом найближчих десятиліть. Економіка країни іде на шляху до досягнення своєї цілі 2020 року - повністю індустріалізована. В'єтнам розглянув глобальну економічну інтеграцію та активно шукав участь у угодах про вільну торгівлю з 1980-х років. З тих пір вона приєдналася до АТЕС, зони вільної торгівлі АСЕАН та СОТ. В'єтнам також є однією з 11 країн, що беруть участь у переговорах про Транс-Тихоокеанське партнерство (TPP) та Регіональне всебічне економічне партнерство (RCEP). Ми запитали Джулі Нгуєн, директора Торгівельної Ради Канади у В'єтнамі та координатора Програми міжнародного бізнесу та розвитку в Centennial коледжі в Торонто, Онтаріо, щоб визначити найкращі можливості для канадських підприємств у В'єтнамі.

"Що може запропонувати Канада: освіта та навчання (надаються у В'єтнамі та Канаді для іноземних студентів), охорона здоров'я (включаючи інфраструктуру, засоби та обладнання, медичні послуги та фармацевтичні продукти), фінансові послуги (оскільки банківська система В'єтнаму все ще знаходиться в на рпанній стадії), а також очистні технології (найкращий секрет у Канаді та високий попит у В'єтнамі) ", - заявила пані Нгуєн.

Те, що може запропонувати В'єтнам, - це низька вартість висококваліфікованої робочої сили та населення середнього класу, які шукають Канадські цінності та якість життя.

2. Як ринок, що розвивається, В'єтнам все ще створює певні труднощі для експортерів.

"В'єтнам позиціонує себе, як ключовий виробничий та торговельний центр в регіоні. Тим не менш, вкладання коштів у В'єтнам і торгівля з ним є нелегкою, і це потребує ретельного аналізу та планування ", - констатує Еммануель Ганн, віце-президент в Європі в консультативній групі Allam. Звіт "Ведення бізнесу", підготовлений Світовим банком у 2019 році, який склав 189 країн з легкістю відкриття бізнесу в кожній країні, виявив, що для завершення процесу відкриття бізнесу потрібно 10 процедур та 20 днів. Для вирішення будівельних дозволів потрібно додатково 10 процедур та 166 днів. Робота зі складною бюрократією та постійно змінюваною діловою політикою та правом може призвести до ускладнень початкової роботи та безперебійної роботи. Компанії, які бажають займатися бізнесом у В'єтнамі, також повинні бути терплячими, оскільки переговори можуть зайняти якийсь час і часто доводиться проводити групові консультації.

На щастя, не всі новини погані. В'єтнам поліпшився в деяких районах, піднявшись на 3 місця в рейтингу до 93 в 2015 році. Згідно з повідомленням, В'єтнам почав полегшувати бізнес, зменшивши час, необхідний для реєстрації бізнесу, вдосконалення системи кредитної інформації та охоплення позичальників, а також зробив податки менш дорогими, зменшивши податок на прибуток підприємств.

3. Знайомтеся з позицією В'єтнаму в АСЕАН.

Джулі підкреслює, що для того, щоб побудувати успішні ділові відносини у В'єтнамі, важливо дізнатись історію торгівлі В'єтнаму, її відносини з сусідніми країнами АСЕАН та їх економічне становище в регіоні. Пані Нгуєн пояснює: "Зрозумійте важливість бізнесу В'єтнаму в АСЕАН; тісні та динамічні відносини між країнами АСЕАН; Відносини АСЕАН з іншими неазіатськими країнами, такими як Китай, Японія та Південна Корея, а також з основними країнами поза межами Азії, такими як США та Великобританія. Після вступу в економічний блок АСЕАН у 1995 році В'єтнам взяла на себе провідну роль у забезпеченні миру серед країн Південно-Східної Азії, покращенні економічного розвитку регіону та зміцненні зв'язків з країнами-членами та іншими великими економіками в регіоні. В якості першої індокитайської нації приєднавшись до АСЕАН, В'єтнам допоміг припинити конфронтацію між Асоціацією та Індокитайським торговельним блоком. В'єтнам займає провідну роль у вирішенні суперечливих областей Південно-Китайського моря, докладаючи зусиль для забезпечення конструктивною роботою для вмрішення конфлікту. В'єтнам добився успіху в тому, щоб АСЕАН прийняв Ханойську декларацію про скорочення дефіциту розвитку, а також зобов'язання більш глибоко інтегрувати сусідні країни - Камбоджу, Лаос та М'янму до основної економічної діяльності блоку. Декларація також підштовхнула реформу інфраструктури, зв'язку, технологій та розвитку людських ресурсів. У рамках В'єтнаму уряд зробив кроки щодо реструктуризації своєї адміністрації, щоб вона відповідала світовій ринковій економіці. В результаті цих ініціатив торгівля з В'єтнамом та АСЕАН, а також торгівля з Китаєм, Японією та Південною Кореєю суттєво зросла за останні два десятиліття.

4. Знаходження надійних партнерських відносин має вирішальне значення для успішного експорту.

Як і для багатьох країн Азії, розвиток міцних зв'язків з професіоналами на місцях допоможе надзвичайно допомогти у врегулюванні часто складних процесів та адміністрування. Партнери також можуть допомогти вам розробити ділові зв'язки та ознайомитись з діловою культурою регіону. Г-жа Нугень каже: "Найкращий шлях - ефективні та надійні партнери, які могли б зробити щось для вас". Спроби і помилки будуть частими, поки ви не зможете знайти таких партнерів. Шукайте людей в компаніях/організаціях, на які ви можете покладатися та працювати. Створення цих відносин вимагає часу, і передбачає ознайомлення один з одним на особистому рівні, а також на рівні бізнесу. Це часто включає спільне вживання їжі - важливу частину в'єтнамської культури. Вивчіть належний етикет у соціальних та формальних ділових ситуаціях, щоб уникнути плутанини та небажаних сюрпризів. Пошук хорошого партнера означає детальний аналіз того, що ваш бізнес може запропонувати на цьому ринку, і навпаки, що потенційний партнер може запропонувати вам в обмін. "Канадські та в'єтнамські партнери повинні знайти спеціальні ніші, щоб розробити партнерську роботу. Канадські підприємства схильні працювати в Китаї, тоді як в'єтнамські підприємства схильні дивитися на ринок США. Будучи двома меншими ринками поряд з двома гігантами, ви повинні зосередити увагу на унікальних речах, які ви можете запропонувати своєму партнерові ", - констатує пані Нгуєн.

5. Будьте готові до несподіваних змін у діловому законодавстві.

Місцеві партнерства в регіоні також можуть надати критичну допомогу, коли мова йде про навігацію похмурими "сірими районами" у постійно змінюваній законодавчій базі В'єтнаму. Значна частина системи ділових законів потребує тлумачення, що може призвести до плутанини у застосуванні та відповідності застосовних законах. Місцевий партнер може допомогти вам зрозуміти та дотримуватися місцевих правил, мит та дозволів, необхідних для ведення бізнесу в країні. Пані Нгуєн попереджає: будьте готові до несподіваних змін у вашому бізнесі, оскільки ділове право та вирішення спорів у В'єтнамі все ще перебувають на стадії розвитку. В'єтнам - це розквітаючий новий ринок, який пропонує великі можливості для північноамериканських експортерів. Можливо, виникнуть проблеми під час створення магазину та навігації по-різних ділових культурах, але ці зусилля можуть бути варті того часу для тих, хто прагне успіху в підприємництві.


Довідник