“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: Адомас Свірскас

Вільнюс: процвітаючий стартап-хаб в країнах Балтії

Міндаугас Даніс та Едмундас Балчіконіс Nov. 4, 2017

Дізнайтеся, чому столиця Литви з найшвидшим інтернетом в Європі та швидко зростаючою екосистемою стартапів, є гарним місцем для будь-якого стартапу.

Стартап у столиці Литви

Вільнюс - це привабливе місто не тільки для молодих підприємців та кваліфікованих фахівців, йому також довіряють такі компанії високого класу, як IBM, Barclays, Western Union, AIG, Nasdaq, Thermo Fisher Scientific та багато інших, пишуть Міндаугас Даніс та Едмундас Балчіконіс. Це місто, наповнене молодими людьми, честолюбством, енергією, майстерністю та талантом, оснащене найшвидшим інтернетом в Європі та швидко зростаючою екосистемою запуску, - це місце для будь-якого стартапу. Разом з великими інвестиціями серії A та B в молоді стартапи Vinted, Trafi та YPlan протягом декількох останніх років, стабільна екосистема, нарешті, дозріває в Литві. Окрім того, в 2016 році, поряд з історичним старовинним містом у Вільнюсі, буде відкрито один з найбільших стартапів та центрів розробки ігор в країнах Балтії. Вільнюський технологічний парк буде заповнювати 8000 кв.м. з стартап офісами, приміщеннями для коворкінгу, кафетеріями, хостелами та місцями відпочинку. Приїжджайте самі і побачите! Майте на увазі, що Вільнюс був названий найменш вартісним європейським місцем проживання у виданні Independent.

Переваги запуску стартапів у Вільнюсі:

Якова Лаукайтіс, співзасновник ChameleonJohn.com: "Є багато переваг. Для нас найкраща частина полягає в тому, що ми можемо найняти талановитих працівників на невелику ціну, порівняно з великими стартап-хабами. Всі наші співробітники володіють вільною англійською мовою, віддані справі та своєчасному виконанню завдань. Більше того, ми можемо дозволити собі орендувати офіс у найпопулярнішому районі у Вільнюсі з чудовим видом. Це дійсно допомагає! "

Вітеніс Пакенас (@jobrely), співзасновник JobRely.com: "Людські ресурси роблять Литву видатну у Європі. Ви можете знайти тут співробітників та майбутніх співзасновників з міжнародним досвідом, амбіціями та бажанням навчатися і створювати. Низька вартість проживання, високі стандарти, чудовий підхід до Європи. Відмінне місце для запуску та масштабування B2B стартапи."

Олексій Шереметьєв (@ Planner5D), співзасновник планувальника5d.com: "Для нас це дві речі. По-перше, Литва стає місцем для кращого досягнення європейських і західних ринків. По-друге, все тут у вас під рукою. Як кажуть, ви можете мати 5 засідань на день і легко брати участь у всіх 5 з них. Або в Москві ви ніколи не думаєте про поїздку в IKEA під час перерви на обід, щоб робити покупки, тому що вам подобалося лише 2 години їздити на один бік. Ось 20 хвилин макс. "

Лаура К. Інамедінова (@Plag_Network), бізнес-розвиток та маркетинг: "Ми розглядаємо Литву, як чудове нове середовище для нових компаній. Тут ще небагато гравців, і ви можете спіймати найкращі хвилі: досягти найбільших місцевих ЗМІ, знайти найкращих співробітників, легко зв'язатися з колегами-підприємцями. Крім того, витрати тут значно менше, ніж скрізь, але вся Європа легко доступна. Крім того, Вільнюс - це спокійне та затишне місце, що означає менше відволікання від глобальної інформаційної галузі і постійно усвідомлення того, що відбувається навколо".

Крістобаль Алонсо, співзасновник Mobofree.com: "Інтернет є надшвидким. Але основна перевага полягає в тому, що в Литві, хоча може бути важко знайти фахівців у деяких дуже специфічних областях, ви можете найняти дуже лояльну, професійну, з правильною етикою праці, амбіційною та голодною до успіху команду. І витрати тут значно менше, ніж скрізь ".

Про що засновники стартапів повинні замислюватися:

Крістобаль Алонсо, співзасновник Mobofree: "Бюрократія на кожному кроці - від заснування компанії до збору коштів. Навряд чи можна знайти місцевих фахівців з дуже специфічними навичками - наприклад, фахівцями UX, афілійованими маркетинговими менеджерами, бізнес-розробниками з досвідом роботи на зовнішніх ринках. Ринок занадто малий. Важко залучити іноземних професійних талантів, щоб приїхати до Литви одночасно. Ще один недолік - не найбільш бажане місце інвестування, хоча він і змінюється».

Лаура К. Інамедінова (@Plag_Network), бізнес-розвиток та маркетинг: "Тут ринок дуже малий, і якщо ви плануєте почати свій бізнес в Литві, це має бути проект орієнтованим на міжнародний рівень з самого початку. Отже, якщо ваша бізнес-ідея вимагає багато мереж, нові контакти - більша країна буде кращим вибором ".

Литва має тісно згуртовану спільноту засновників і технічних ентузіастів, які вже завоювали свою нішу в світі з огляду на їх здатність співпрацювати. Гості з-за кордону поводяться одночасно, як королі, так і як члени сім'ї, і це призвело до того, що до цих пір кількість прямих іноземних інвестицій та переміщення офісів стартапів в Литву невелика. Дивлячись на основи екосистеми, Литва має чудові умови для розвитку вашого стартапа через: 1) потенціал талантів і те що може зробити західний менталітет; 2) ймовірно, найнижча вартість прожиткової бази в Європі, затишок і компактність країни, які привернули численних емігрантів рухатися сюди із суєтливих метрополій; 3) керована бюрократія, яка все ще краще, ніж у будь-якому іншому місці.

Деякі особливі таланти можуть бути відсутніми, але якщо ви готові вкладати кошти у розвиток навичок, ви завжди зможете виграти вірних працівників. Отримання цього конкретного таланту з-за кордону також є можливістю, навіть після короткого перебування, емігранти люблять це місце і часто в кінцевому підсумку створюють там свої сім'ї. Підбиваючи підсумки, сподіваємось почути про Литву все більше і більше, оскільки найближчим часом з'являться перші великі історії успіху.

О, і обов'язково відвідайте Литву влітку, щоб насолодитись пишною зеленою природою країни з непошкодженими озерами та дюнами на узбережжі, що завоював титул 10-го кращого пляжу в Європі.

Ознайомтесь із спільнотою Вільнюса

Найкращий спосіб розпочати вивчення місцевої спільноти початківців до вашого приїзду до Вільнюса - це веб-сторінка Startup Lithuania, яка оновлюється щодня. Тут ви можете знайти всі останні новини та події, а також Литовську базу даних стартапів з основними гравцями екосистеми. Під час свого візиту до Литви Джон Руффоло, наймогутніший бізнесмен Канади у 2014 році, розповів, що в кожному місті він шукає "Місце" - "єдину зупинку" для місцевої екосистеми стартапу. Здається, що в 2016 році, якщо Джон Руффоло дійсно це мав на увазі, йому доведеться повернутися і вивчити Вільнюський Технопарк, де стартапи, акселератори, венчурні капіталісти, державні підприємства та інші ентузіасти початківців об'єднають свої сили та ресурси, щоб розкрити цей невидимий Литовський стартовий потенціал.

Перед тим, як відкрити двері Вільнюського технологічного парку, давайте зустрінемося і на регулярних заходах, і на зустрічах, які підходять для будь-яких ентузіастів запуску:

Знайдіть інформацію про майбутні події, зустрічі та інші випадки:

www.startuplithuania.com і сторінка Facebook Startup Lithuania

Usergroups.lt - включає в себе Календар Google з більшістю подій від Ruby, JS, JUG, Python, PHP, Angular, Violent Girls Code, Agile UG, GDG та інших спільнот.

Startup Digest Lithuania - щотижневий інформаційний бюлетень та календар, який збирає головні стартап події.

HUB Вильнюс Facebook сторінка - спільнота стартапів та соціальних інноваторів, а також новини про основні події та заходи

LTstartups сторінка спільноти на FB - насправді їх є дві. У будь-якому випадку, використовуйте Twitter для обробки #LTstartups, щоб фільтрувати більше місцевих новин.

Регулярні події та зустрічі:

LTVR – Lithuanian Virtual Reality - швидке зростання спільноти ентузіастів VR, розробників та творців. Тут розповсюджується інформація про важливість VR людям у Вільнюсі. Також організуються тренінги VR за допомогою творців Unity і Unreal.

GDG Вільнюс - перша група Google Developer Group у Балтії. Найчастіше працює над тим, щоб зробити Android-розробників мобільних пристроїв та творців Virtual Reality картону щасливими. Область групи включає в себе не тільки Android, картон або інші технології Google, але і стартапи, ігрові пристрої, VR та інші цікаві технології. За новинами та зустрічами слідуйте за ними на Facebook, Twitter або Google+.

Startup Lithuania семінари - щомісячні заходи, спрямовані на побудову та зміцнення спільноти для початківців в Литві. Startup Lithuania організовує практичні та корисні події, де учасники можуть отримувати конкретні та відповідні знання, а також різних спікерів із відомих стартапів та фондів VC, що діляться своїм досвідом, історіями успіху та порадами.

Life Sciences Business Lab - це цикл подій, на яких регулярно збираються литовські спільноти з наук про життя, щоб обговорити відповідні питання та актуальні проблеми, вирішувати їх, а також зустрічатися один з одним, створювати команди та розробляти нові ідеї.

Gamedev Meetups - це події для ентузіастів розробки ігор, які хочуть поділитися своїми знаннями та досвідом у презентаціях або просто спілкуватися з іншими розробниками ігор з приводу їхніх зусиль. На цих зустрічах часто відвідують понад 100 осіб, що робить їх однією з найбільших регулярних місцевих зустрічей. А зустрічі зростають до повноцінних регіональних виставок і з’їздів, таких як подія GameOn, яка цього року сподівається на 3000 людей.

Silicon Vikings Vilnius - це нещодавно започаткована ініціатива, яка збирає засновників та технічних ентузіастів кожен другий місяць для обговорення тем, які ще не є загальноприйнятими в Литві або мають відношення до нових стартапів. Ці теми набувають свіжість від Силіконової долини, яку приносять практикуючими з перших рук. Загальна мета цієї ініціативи полягає в тому, щоб допомогти засновникам Литви краще зрозуміти та залучити знання з Силіконової долини. О, і це має бути весело.

BarCamp Вільнюс - частина міжнародної мережі користувацьких конференцій, успішно інтегрованих в екологічну систему стартапів у Вільнюсі, де члени неформально зустрічаються та обговорюють найгарячіші теми на сцені стартапів, не забуваючи скоштувати наше смачне литовське пиво або навіть два пива.

Open Coffee Club - це щомісячні стартап зустрічі для засновників та інвесторів. Формат заходу передбачає 2-3 спікерів та заохочує дискусію Q & A. Зазвичай ці заходи організовуються в кавовому місці або приймаючої компанії, яка поставляє сніданки та гарячі напої. Зустрічі збирають приблизно на 50 чоловік, і це чудовий спосіб справитися з найболючішими новинками та новинами.

HUB Camps - безкоштовна щомісячна подія ідей та натхнення для молодих підприємців та соціальних інноваторів, організована Хабом Вільнюса в останню п'ятницю щомісяця в залі Swedbank.

Щорічні або основні події, фестивалі, конференції, хакатони:

LOGIN Startup Fair - широкомасштабна подія для спільноти для початківців в Литві, яка містить кілька заходів: конференція, виклик стартового кроку, початок ярмарку, майстер-класи та індивідуальні зустрічі між новинками та інвесторами. Це подія, в якій вся інша місцева екосистема Литви може бути знайдена в одному місці.

AppCamp - найбільший хаккатон у країнах Балтії, орієнтований на мобільні додатки, щороку приваблює близько 500 учасників.

Open Data Fest - щорічний відкритий хаккатон даних від Startup Lithuania.

Startup Lithuania Roadshow - Startup Lithuania пропонує найперспективніші новинки Литви на шляху зустрічі з інвесторами по всьому світу.

Life Sciences Baltics - найбільший міжнародний форум для Балтійського регіону для експертів світового класу з біотехнологій, фармацевтичних та медичних пристроїв з усього світу з великою увагою до початківців наук про життя. Існує програма стартапів, керована факультетом Гарвардського університету та експертами в галузі наук про життя в Бостоні (США).

LT Game Jam - це щорічна подія з глибокими традиціями. Друга гра Jam в світі була тут, в Литві, у 2002 році. Програма LT Game Jam 2015, яка відбулася під час гри Global Game Jam, була найбільшою грою Game Jam та найбільшим хакатоном у Литві, де взяли участь більше 500 чоловік, у трьох різних містах у Литві (Вільнюс, Каунас та Клайпеда).

Литовська асоціація розробників ігор успішно залучає все більше і більше професіоналів, а також розробників ігор, тому ця подія повинна продовжувати рости в майбутньому.

Build Stuff - розпочавшись у 2012 р., зараз це щорічна конференція, що відбувається у Вільнюсі, в Литві приносить кращий світ ІТ-розробників у Прибалтику. Загальна тема - це ІТ-розробники, ми зосереджуємо увагу на уроках з траншей від людей, які там були. Цього року ми будемо грати на прийом понад 60 носіїв, які проводять 6 треків сеансів на день, а також панельні дискусії та відкриті простори!

Потрібно місце для початку роботи в Вільнюсі?

Коворкінги в Литві розпочалися у 2010 році з відкриттям першого простору – Хаб Вільнюс. Однак з 2014 р. Хаб Вільнюс зосереджується лише на заходах, комунікаціях та маркетингу у 4-х відкритих офісних приміщенях у Вільнюсі: Startup Highway Coworking, North Town Tech Park, Sunrise Valley Tech Park та NGO Bee Hive coworking.

SHX-кооперативний простір - розташований у стильному приміщенні інкубатора Rupert поблизу річки у віддаленому передмісті Вільнюса. Це місце для вашої роботи, зустрічей, релаксу та барбекю. Також на постійній основі існує декілька компаній, що займаються ігровим бізнесом, та російськими стартапами.

Вільнюський технологічний парк - майбутній вузол для стартапів та інших компаній, що займаються індустрією ІКТ в Литві. Мета полягає в тому, щоб поставити під один дах всю екосистему технічних стартапів та венчурного капіталу. Все, що ви хотіли б у своєму початковому житті, буде там, сподіваюсь, починаючи з кінця 2016 року.

ISM Innobase - основний простір для всіх стартових подій у Вільнюсі, які безкоштовно надаються найбільшим приватним університетом у Литві плюс невеликий кооперативний простір для окремих стартапів.

HUB Вільнюс - перший коворкінг простір у Вільнюсі, в даний час пропонує 4 осередки в місті, якими керують інші оператори.

Green Garage - це найновіший простір розробників, наповнений найдорожчим обладнанням, який можна використовувати для швидкого та легкого створення свого прототипу. Простір організовує події та стає регіональним стандартом для просторів розробників.

Де шукати фінансування у Вільнюсі?

Прорив у венчурному капіталі в Литві відбувся кілька років тому, коли був запущений перший передпосівковий/посівковий фонд, Practica Capital, з використанням структурних фондів ЄС.

Нефінансові інвестори / прискорювачі:

Startup.lt - це прискорювач через венчурний фонд Practica Capital. Ми сприяємо зростанню на початковій стадії з точки зору фінансування, формування та консультування. 90% наших випускників отримують початкове фінансування від Practica Capital.

StartupHighway - перший прискорювач в Литві, що функціонує з 2011 року. Він був повністю розроблений, щоб забезпечити індивідуальну підтримку найбільш перспективних засновників та команд.

Blue Lime Labs - пара засновників з відсутніми членами, експертизою та фінансуванням.

Producters створюють вашу продукцію в обмін на акції без фіксованого дивіденту. Будучи партнером Інкубаторів в Нью-Йоркському університеті та маючи тісні зв'язки в Нью-Йорку, Producers також може допомогти відкрити шлях в бізнес.

Венчурний капітал:

Practica Capital - це венчурна компанія, створена в 2011 році, яка пропонує повний спектр фінансування венчурного капіталу в Литві: попереднє насіннєве, посівне, стартап, розширення та фінансування росту. Practica Capital має 20 млн. Євро для інвестування, та вже надав фінансування більш ніж 30 стартапам. Розмір вкладень - до 200 тис. Євро у Посівному фонді та 2 млн. Євро у Венчурному фонді.

LitCap - посівкові інвестиції та пізніші стадії інвестора. Венчурний фонд Imi.vc(http://imi.vc/). Це фонд з учасниками Game Insight, Plag **, Planner 5D та інших російських стартапів, які перейшли до Литви. Фонд відкритий для високооплачуваних зусиль з високим рівнем ризику.

Компанія Nextury Ventures - це венчурна компанія, створена першою стартап зіркою Ільєю Лоурсом із Get Jar у співпраці з Міндаугас Глодас, виконавчим директором з ІКТ. Nextury Ventures інвестує в початкові стадії компанії і нові швидкі темпи зростання та ідеї з високою потенційною цінністю.

BaltCap є найбільшим менеджером з фондів прямих інвестицій та управління венчурним капіталом в країнах Балтії, що діють з 1995 року. У той час як BaltCap більше уваги приділяє викупу та капіталовкладенням, він також вкладає венчурні інвестиції в такі успішні литовські технологічні новинки, як Trafi та YPlan.

Інкубатори знаходяться в межах державних технологічних парків та мистецьких інкубаторів у Вільнюсі: Sunrise Valley Tech Park, North Town Tech Park, Visoriai Tech Park, Rupert, Uzupis art incubator та інші.

Додаткова підтримка у Вільнюсі

Invest Lithuania (@Invest_LT) - це ваше одне вікно для:

ІНФОРМАЦІЇ про бізнес-витрати, трудові, податкові та юридичні налаштування та інші сфери бізнесу

СПРИЯННЯ встановленню та запуску

ДОПОМОГИ через сприяння в одноразових проблемах, таких як робочі дозволи та захист законів, що сприяють бізнесу.

Invest Lithuania - це державне агентство, призначене для залучення прямих іноземних інвестицій в Литву, тому всі послуги є абсолютно безкоштовними. Вигукуйте своїх технічних інвестиційних консультантів Вітаутаса(vytautas.juskevicius@investlithuania.com) або Паулюса(paulius.maciulevicius@investlithuania.com), щоб дізнатись більше!

Стартовий підрозділ Civitta, провідної консалтингової компанії в країнах Балтії, яка також зосереджується на стартапах та підтримці підприємництва. Civitta відмінно підходить, коли вам треба починати десь - або ви новачок в місті, і вам потрібно швидше встановити свої операції в Литві та інших країнах, або ж ти створюєш новий бізнес і потребуєш допомоги з перших кроків. Компанія часто реалізує проекти, які надають стартапам та підприємцям безкоштовну допомогу. Для більш пізніх етапів старту, він надає повний спектр професійних консалтингових послуг від А до Я - від залучення фінансування до розміру ринку, від стратегії до підтримки та тимчасового управління. Перша консультація безкоштовна, тому тримайте зв’язок із Данеліусом(danielius@civitta.lt) чи Джоном(jone.vaituleviciute@civitta.lt), щоб дізнатись, як вони можуть вам допомогти.


Довідник