“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: ДФС

Фактично 80% всіх послуг, які можуть надаватися ДФС малому та середньому бізнесу, переведено в онлайн

НВ Jan. 28, 2018

Виконуючий обов’язки голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан розповів, що собою являє податок на виведений капітал і чи можливо знизити податкове навантаження на бізнес, чому компанії як і раніше не відчули серйозних змін на краще, і чого їм очікувати в наступному році.

– То ви гадаєте, що бізнес відчуває зміни?

– Фактично 80% всіх послуг, які можуть надаватися ДФС малому та середньому бізнесу, переведено в онлайн. Платнику немає потреби звертатися навіть у центри обслуговування платників, які працюють за принципом єдиного вікна. Платник, перебуваючи на своєму робочому місці або ж у себе вдома, маючи відповідну апаратуру може у режимі онлайн отримати всі адміністративні послуги, різні довідки, а також консультативні послуги. Фізичні особи можуть сплачувати податки, не виходячи зі свого робочого кабінету, а також подавати податкову звітність всіх форматів.

– Володимир Гройсман недавно сказав, що ми маємо з фіскальної служби зробити не каральний, а інтелектуальний орган влади. Що це означає на практиці?

– Від каральної функції ДФС переходити до сервісної. Тобто сервісна функція ДФС – це повноцінне функціонування електронного кабінету платника податків, де можна отримати всі послуги, не виходячи зі свого робочого місця. В контексті цього також можна говорити і про, так званий, закон "Маски-шоу стоп". Сьогодні процедура виходу за місцем знаходження нашого платника податків з якимись процесуальними діями, зокрема з обшуками, врегульована. Також унеможливлюють будь-яку корупційну складову і електронні перевірки платника податків.

– Якщо повернутися до мораторію, Володимир Гройсман заявляв, що він у 2018 році буде більш розумним. Що він мав на увазі?

– Це стосується не Державної фіскальної служби. Мова йде про мораторій на перевірки пожежними службами, Держпродспоживслужбою і так далі.

– Є ще одна цифра із рейтингу Doing Business. В Україні 37,8% від прибутку в середньому бізнес віддає державі. Це менше, ніж у Німеччині, менше, ніж у Чехії, але це більше, ніж у середньому по регіону. У регіоні десь 33%. Ви не вважаєте, що нам краще було б знизити податкове навантаження, щоб зробити Україну більш інвестиційно привабливою країною? Що можна зробити?

– Уряд працює у цьому напрямі. Так, у 2016 році була вдвічі зменшена відсоткова ставка за єдиним соціальним внеском. Зараз розглядається питання заміни податку на прибуток – податком на виведений капітал. Держава може бізнесу зменшити податкове навантаження залежно від того, наскільки вона сама економічно потужна. Водночас ми маємо зрозуміти, в який спосіб компенсувати бюджету зменшення податкового навантаження.

– Податок на виведений капітал називають революційним. В чому його революційність?

– Податок на прибуток має таку формулу. Все, відповідно до проведення господарської діяльності, сплачується у вигляді податку на прибуток. Зараз всі кошти, які залишаються у підприємства, за винятком податків, які були заплачені, вважаються чистим прибутком платника, 18% з якого сплачується у вигляді податку. У разі введення податку на виведений капітал все дуже просто: оподатковуватися буде тільки розподілений прибуток, те, що виходить за кордон, наприклад, дивіденди. Усі кошти, що залишаються в Україні, на підприємстві для модернізації та розвитку виробництва, на вкладення в основні засоби, на розвиток технологій і так далі – не оподатковуються.

– Як це вплине на фізичних осіб – підприємців? Вони теж під цей закон підпадають?

– Платником податку на прибуток є виключно юридичні особи. Тому податок на виведений капітал не стосуватиметься фізичних осіб – підприємців.

– Як податок на виведений капітал вплине на юридичних осіб, які працюють з фізичними особами – підприємцями?

– Якщо мова йде про придбання товарів та послуг у пов’язаних осіб, які використовують спрощену систему, то такі платежі будуть прирівнюватися до дивідендів, а отже і оподатковуватися.

– Коли буде ліквідовано податкову міліцію і створено службу фінансових розслідувань?

– Це залежить від того, як швидко всі питання щодо механізму створення та функціонування нового органу будуть погоджені на рівні уряду та парламенту. Мова йде не тільки про ліквідацію податкової міліції, а й про ліквідацію економічних блоків і у національній поліції, і у СБУ.


Довідник