“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Індійська проти американської стартап екосистеми

Анірудха Малпані Feb. 6, 2018

Індійські підприємці часто дуже заздрили стартап екосистемі Силіконової долини, тому що вони вважають, що інвестори на початковій стадії в США є набагато більш ліберальними та розумними. Їх враження полягає в тому, що американські ангели більш схильні до ризику, і є далекоглядними, щоб мати можливість підтримати пристрасного засновника на основі просто чудової ідеї. Індійські інвестори, з іншого боку, вважаються набагато більш традиційними та консервативними, тому що вони не бажають відмовлятись від мрії підприємця, якщо він не може показати, що він комерційно успішний - пише індійський янгол-інвестор Анірудха Малпані.

Існує деяка правда в цій критиці, і я багато дізнався про відмінності точки зору інвестора на американському ринку, порівняно з тими, що знаходяться в Індії, під час недавньої поїздки в Сан-Франциско, де я мав можливість послухати Брайана з Sequoia and Bryan від Accel (кожен у США, здається, відомий своїми іменами, тому я дотримуюсь цієї конвенції!)

Однією з основних причин цієї різниці є те, що американська стартап екосистема переповнена грошима. Існує велика ліквідність, що означає, що великі гроші переслідують підприємців з розумними ідеями. Інвестори, що займаються насінневими інвестиціями, повинні знайти хороших підприємців. Насправді існує конкурс на пошук кращих засновників, а підприємців поважають, оскільки інвестори розуміють, що хороші засновники мають вибір.

Найкращі інвестори на початковій стадії не чекають того, щоб підприємці прийшли до них - вони самі виходять і шукають підприємців, які роблять розумні речі та запитують їх, чи хочуть вони фінансуватись. Вони продають себе, і хочуть бачити, що це перший вибір хорошого підприємця. Вони терплячі і відслідковують їх у часі. Особисті відносини потребують часу для налагодження, та інвестори готові бути терплячими перед тим, як підписати першу угоду.

Нам потрібно пам'ятати, що США - це набагато більш зріла екосистема, яка може похвалитися багатьма історіями успіху. Інвестори фінансують ідеї, написані на зворотній стороні серветки, і тому, що вони стали надзвичайно багатими внаслідок цієї азартної гри, вони з радістю повідомляють цей факт. Індія все ще відстає, тому що ми поки що не маємо цих місцевих успішних історій.

Стартап екосистема в США є відкритою і прозорою, і інвестори намагаються бути більш сприятливими. Вони поважають підприємців, і, як правило, добре поводяться. Вони ретельно контролюють свою репутацію, оскільки мають довгострокову перспективу. Вони думають про себе як про партнерів із засновниками та проникли в сервісну культуру, яка зараз є частиною їхньої ДНК. Питання, яке вони задають собі: "Що я можу зробити, щоб зробити підприємця успішним?" Це одна з причин, чому так багато хто з них мають активну присутність в Інтернеті та раді ділитися інформацією.

Саме тому хороші інвестори в Силіконовій долині відгукуються на холодні електронні листи від підприємців, якщо вони вважають, що засновник має інтригуючу ідею, яку варто заохотити. Інвестори готові навчатися у засновників, а також витрачати час і енергію на створення взаємовигідних відносин. Вони розуміють, що їхня репутація залежить від останньої успішної угоди, яку вони зробили, і вони вкладуть багато зусиль, щоб максимізувати свій потік угод.

Звичайно, не забуваймо, що американські підприємці набагато більш зрілі. Вони не спамерують інвесторів; і не критикуйте та не зневажайте їх! Вони розуміють, що під час залучення коштів вони повинні конкурувати з багатьма іншими надміцними засновниками, і вони наполегливо працюють над спробами вразити інвесторів. Вони роблять домашнє завдання і проводять час, щоб знайти потрібних інвесторів, і не пускають пил в очі.

Однак, не думайте, що екосистема США - це ліжко троянд. Головним недоліком цього підходу "спочатку підприємець " є ефект ореолу. Відомі підприємці мають право спалювати великі гроші, оскільки ця бізнес-культура повинна підтримувати їх. Підприємець трактується як герой, а це означає, що інвестори не відступлять назад, і вони, в кінцевому підсумку, дозволять йому спалити великі гроші. Кидаючи гроші на вирішення багатьох проблем не є розумним способом підтримки підприємців! Індійські інвестори набагато економніше, тому що вони набагато більше зосереджені на тому, щоб отримати хороший прибуток від своїх інвестицій.

Інша проблема полягає в тому, що це дуже короткозорозна система, оскільки всі ці люди, здається, живуть у своєму власному замкненому світі. Їх основна увага приділяється вирішенню проблем для багатих американців, і вони, здається, мають дуже обмежений світогляд. Це тому, що гроші є товаром, і вони повинні розгорнути його, щоб отримати швидкий прибуток. Вони мають небагато можливостей думати про довгострокову перспективу або надати ефективні рішення, які можуть вплинути на решту світу.

Справді, інвестори та підприємці як в США, так і в Індії можуть навчатися одне від одного, а також приймати та адаптувати найкращі практики, щоб кожен з них мав користь.

Останнє застереження. Я погоджуюсь, що це не справедливо для узагальнення, і окремі венчурні компанії можуть сильно відрізнятися в своїй поведінці, незалежно від того, чи є вони в Індії чи в США. Венчурні компанії, як і підприємці, приходять у будь-якій формі та розмірах, а розумні засновники проводять багато часу і енергії, щоб знайти того, хто влаштовує їх, незалежно від того, де вони!

Я консультант, спеціаліст із штучного запліднення (IVF), який керує однією з провідних індійських клінік з ЕКЗ на www.drmalpani.com разом з моєю дружиною д-р Анджалі Малпані. Ми створили HELP - Бібліотеку для здоров'я людей в галузі охорони здоров'я (www.healthlibrary.com), яка є першим Індійським ресурсним центром для навчання пацієнтів. Я автор багатьох книг, серед яких: Як отримати найкращу медичну допомогу; Успішна медична практика; Використання інформаційної терапії для першочергової допомоги пацієнтам; і Безпека пацієнта - захистіть себе від медичних помилок, які доступні безкоштовно на сайті www.thebestmedicalcare.com. Моя пристрасть - це посилення пацієнта; і я вважаю, що використання інформаційних технологій для надання інформаційної терапії пацієнтам може зцілити систему хворих медичних послуг. Я також активний інвестор ангелів (www.malpaniventures.com)


Довідник