“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Румунська ділова культура

Посольство Данії Feb. 23, 2018

Існує сильна ієрархічна система, в якій підприємства керуються моделлю "зверху вниз". Особи нижчого рангу рідко ставлять під сумнів або оскаржують рішення - повідомляє посольство Данії в Румунії.

Румунська ділова культура

Румунія має довгу, складну та цікаву історію. Її мова походить від латинської. Румуни часто позначені як одні з найбільших витривалих в історії. Скромні ставлення та поведінка в поєднанні з ортодоксальними християнськими віруваннями відображають їх простоту та прив'язаність до землі, яка була сформована багаторічними труднощами. Румуни можуть здаватися спочатку непередбачуваними або неприйнятними; однак вони вважаються одними з найбільш дружніх і гостинних людей у ​​Європі. Румуни мають велике серце з унікальним почуттям гумору та сильною культурною спадщиною.

Робоча культура

Румунська бізнес-культура досить формальна та ієрархічна; це робить величезне значення для люб'язності та поваги до людей похилого віку та старшого віку.

Літній час не годиться для бізнесу, тому що багато компаній припиняють свої операції. Великдень і Різдво також, оскільки компанії та магазини закриваються на невизначений термін. Нормальний робочий час з 09.00 до 17.00.

Структура бізнесу

Існує сильна ієрархічна система, в якій підприємства керуються моделлю "зверху вниз". Рішення рідко ставляться під сумнів або оскаржують особи нижчого рангу. Більшість ділових операцій є дуже формальними. Старшим членам групи є найбільша повага та пільги. Обов'язки та посади чітко визначені. Ті, хто мають владу, отримують вищий рівнень впливу. Це часто відображається в процесі прийняття рішень та використанні титулів та офіційних привітань.

Ділові зустрічі та переговори

Зустрічі, як правило, досить формальні, де часто домінують старші особи, що приймають рішення. Зустріч це, як правило, невелика розмова або неформальна дискусія. Не слід вимагати особистої інформації, оскільки румуни цінують конфіденційність.

Графіки зустрічі не є жорсткими. План може існувати; однак, він служить лише керівним принципом для обговорення і може стати трампліном для іншого бізнесу. Тому слід залишатись гнучкими під час переговорів.

Румуни можуть бути жорсткими перемовниками. Вони стурбовані тим, що вони використовуються іноземцями. Рішення приймаються лише самими старшими членами румунської компанії. Тому рекомендується зберігати поступки, доки ви не порозмовляєте або не зустрінетися безпосередньо з ними.

Контракти вважаються твердженнями намірів, а не обов'язковими домовленостями. Зауважте, що рішення можна скасувати. Немає нічого конкретного при веденні бізнесу в Румунії.

Комунікації

Фірменне рукостискання з поглядом у вічі - звичайне ділове вітання. Проте жінці треба тільки потиснути руки, якщо вона ініціює жест. Титули важливі для Румунії. Слід завжди звертати увагу людей на їх професійний чи академічний титул з їхньою назвою, або "domnul" (пан) або "doamna" (пані чи пані) разом із їхнім прізвищем. Використовувати просто ім'я під час ведення бізнесу в Румунії - неввічливо.

Стиль спілкування є прямим та відвертим, але також чутливими та ввічливими, з обережністю, намагаючись не образити людей. Незважаючи на те, що в Румунії є цінність прямолінійності, важливо також надавати важливу інформацію. Доцільно наймати перекладача при роботі з традиційно керованими фірмами; однак, у нових організаціях працюює велика кількість англомовних співробітників із різних регіонів.

Соціум

Румуни вважають за краще вести справу з людьми, які не хваляться своїми досягненнями. Вони пишаються визначеним етикетом в усіх ситуаціях і очікують, що інші будуть робити так само.

Румуни дуже доброзичливі; однак, спочатку бізнес дещо закритий і формальний. У країні, як і раніше мають важливе значення добрі звичаї та поведінка. Тому завжди треба намагатися професійно себе представляти. Незважаючи на те, що в країні є культура, заснована на взаємозв'язку, румуни надають важливе значення приватності. Заручитися довірою займе деякий час, але після того, як вона накопичена, це відкриває багато дверей. Румуни спочатку, як правило, сором'язливі і спокійні. 

Подарунки

Подарунки не є звичайною практикою в румунській діловій культурі. Однак варто якщо вас запрошено до румунського дому приготуйте невеликий букет квітів, або шоколад, або лікер, як подарунок.

Бізнес середовище

У країні все ще керує велика бюрократія. Особисті відносини мають вирішальне значення, якщо хтось хоче пробити бюрократію. Багато підприємств пов'язані з накладами місцевої бюрократії. Це робить ведення бізнесу трудомістким процесом, що вимагає наполегливості.


Довідник