“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pyxabay"

Як Шведські стартапи стали цифровими вікінгами Європи

Девід Баніс March 17, 2018

Швеція є країною, яка нагадує "Едем" для технічних стартапів, і це не новина. Якщо ви хочете розпочати інноваційний бізнес, країна Нобелівської премії, Volvo та Ikea пропонує найдосконалішу інфраструктуру, прості правила та інтелектуальне податкове законодавство - пише Девід Баніс.

Ставка податку на прибуток підприємств дорівнює 22 відсоткам відносно невисокі, що робить Швецію вдвічі привабливішим для нових підприємств. З одного боку, уряд не знищує прибуток вашої компанії, а, з іншого, має фінансові ресурси, щоб гарантувати великі пакети соціального забезпечення, які є вкрай необхідною мережею безпеки для новаторських, але ризикованих бізнес-ідей.

У холодній Швеції єдинороги дійсно знаходять пасовища, щоб пастися. Протягом багатьох років п'ять компаній Швеції досягли бажаної оцінки в 1 млрд. Доларів: Skype, Spotify, King, Mojang та Klarna. У країні є 20 стартапів на кожних 20 000 працівників, у порівнянні з п'ятьма в США. Швеція настільки божевільна щодо стартапів та інновацій, що навіть церква (як правило, не самий прогресивний клуб у країні) інвестувала 5 мільйонів доларів у цей сектор.

Для нашої серії Growth Stories, я брала інтерв'ю з багатьма керівниками швидко зростаючих шведських компаній. Мене вразили різні ознаки цієї ідилічної екосистеми, але одна особливо. Усі ці продукти для стартапів набули наприкінці варіацій однієї теми бізнесу: знову зробити контент цінним.

Spotify - це, мабуть, найбільш чудовий приклад. З моменту свого заснування в 2008 році компанія дефібрилювала вмираючу музичну індустрію, впроваджуючи те, що було закріплено за "стійкою діловою моделлю для митців". Незважаючи на добрі наміри, компанія отримала свою справедливу частку критики від людей, які не відчували досить високих компенсацій. Компанія завжди відповідала, що її продукт масово утримує користувачів від піратства. В епоху Інтернету - вони стверджували, - Spotify представляє найкращі з усіх можливих світів для музикантів. Spotify зараз майже коштує 20 мільярдів доларів і подано на публічне розміщення. У порівняно меншій мірі десятки інших компаній висуваються до тієї ж місії. Acast, наприклад, є надзвичайно успішною платформою подкастів, яка очолює сферу голосових технологій. Саундтрек Your Brand - це версія b2b Spotify (так, забороняється потокове передавання музики з Spotify у вашому магазині). Epidemic Sound створює музику для творців онлайн. І це лише аудіокомпанії.

Потім існують легіони ігрових видавців. Такі колоси, як King, Mojang, Paradox, і Mag Interactive дали світові вірусні хіти, такі як Minecraft, Candy Crush сага та Ruzzle. Коли Steam оголосив про свою першу нагороду в 2016 році, 11 з 100 нагороджених ігор були зроблені у Швеції. Вражаючий статус, враховуючи розміри країни та кількість студій розробки ігор.

І, нарешті, є "новинка", сектор, зайнятий пошуком стійкої бізнес-моделі для журналістики. Стокгольм має принаймні дев'ять значних стартапів, які намагаються полегшити монетизацію новин.

7 звичок високоефективних цифрових вікінгів

1. Знайдіть нові джерела багатства

Якщо ви не володієте ним, просто візьміть це. Ось що робили вікінги. Але після руйнування завжди було будівництво. Вікінги підкорили Нормандію, але потім вони впровадили складну соціальну систему. У Середні Віки здобич була виготовлена ​​з золота та дорогоцінних каменів, і в наші дні це задовольняється тим, що через 20 років після знаменитого есе Білла Гейтса він все ще є королем. Стартапи цифрових вікінгів знайшли нові, легітимні способи належного вмісту (музика, новини, подкасти, ...). Вони зрозуміли, що всі великі цифрові платформи (Facebook, Amazon, Netflix, ...) без цього марні.

2. Під вітрилами по морю

Неважливо, що Швеція є однією з кращих країн у світі, щоб жити, тому що для вашого бізнесу цього ніколи не буде достатньо. Шведські компанії завжди будуються, щоб рано чи пізно вийти на міжнародний ринок. І це завжди було справою. Ця довга традиція є цінним активом у сучасному цифровому світі, де із самого початку бізнесові підприємства повинні мати міжнародний погляд.

3. Вивчіть нові звички з завойованихі земель

Цифрові вікінги - це великі завойовники, але вони також готові підібрати нові звички та тенденції з земель, до яких вони прямують на берег. "Коли ви живете в країні, де часто темно і холодно, ви зацікавлені в решті світу", - говорить Магнус Хультман. Шведи завжди тримають вухо на землі, залишаючись в курсі інновацій. "Ми є суспільством перших, хто застосовує", - додає Тереза ​​Гедда, засновник і головний виконавчий директор шведського стартапу 30minMBA, "тому Швеція є відмінним тестовим ринком для компаній b2c".

4. Знтищіть ієрархію

Цифрові вікінги особливо не люблять ієрархії. Тільки результати та призначення гранту. І також у такому разі стиль керівництва, як правило, полягає в тому, щоб довірити людям свободу та відповідальність. У низькокваліфікованій країні, такій як Швеція, у вас завжди бракує хороших людей, і ви не можете витратити їх на бюрократію і нудні завдання. "Плоска ієрархія є наслідком процесу прийняття рішень", - говорить Леандро Саудедо, генеральний директор стратегії Acast, - "У країнах Північної Європи прийняття рішень полягає у спробі досягти консенсусу. Якщо це неможливо, ви намагаєтесь отримати як мінімум кваліфіковану більшість. Це легко веде до плоских ієрархій, де кожен голос підраховує ".

5. Співпрацюйте з довірою

Довіра, мабуть, є найважливішою цінністю для цифрових вікінгів, і вона відстежує їхню сільську спадщину. "Це наш Jantelagen, закон Jante," говорить Малін Лунделл, менеджер з маркетингу MAG Interactive, "це термін, який описує типово північне ставлення. Існує сильний попит на важливості росту разом."

6. Інфраструктура як побудова нації

Коли норвезькі воїни розграбували британське узбережжя, вони не ходили на одному човні. Замість цього вони використовували належний флот, який був великим і досить сильним, щоб реалізувати своє бачення. Цифрові вікінги підкреслюють важливість інфраструктури. Приклади розмножуються. У 1995 році уряд Швеції запустив "Пожертву на ПК". Кожен, хто купив комп'ютер з підключенням до Інтернету, міг вирахувати його з податку на прибуток. Через кілька років, у 1999 році, уряд видав заяву про те, що всім у країні потрібна широкосмугова передача, тому що це було майбутнє. Не випадково Швеція може похвалитися однією з найшвидших мереж інтернету у світі. Також у випадку з 3G, прийняття було швидко та широко поширене. Це було тому, що уряд надавав ліцензії не найвідомішим учасникам, а компаніям, які пообіцяли найкраще покриття.

7. Вікінги - тісна спільнота новаторів

Коли ви знаєте, що у вас є спільнота вікінгів, щоб повернутися, ви наважуєтесь на інновації. Система соціального забезпечення Швеції допомагає людям ризикувати і здійснити свої мрії. "Університети та коледжі є безкоштовними," нагадує Бьорн Фант, співзасновник інтернет-магазину Hemmy.se. Крім того, студенти можуть отримати позику від низького відсотка уряду для покриття витрат на проживання. Хтось каже, що це найкращий венчурний капітал у нас ".

Йоханнес Шилдт, генеральний директор та співзасновник медичного підрозділу Kry, додає: "Це така подвійна залежність між державою та промисловістю, яка поклала початок технологічному підприємництву, який ми бачимо сьогодні".

Незважаючи на всі переваги, історія цифрових вікінгів демонструє свою справедливу частку невдач. Яскравим прикладом невдачі став Boo.com, який спалив 135 мільйонів доларів капіталу VC всього за шість місяців ".

Але тепер лінійки цифрових вікінгів у своїх вітрилах мають вітер, чи не так? "На сьогоднішній день ми маємо протилежну проблему, - додає Леандро, - ми вже знаходимося на третій хвилі вторгнення. Екосистема працює як чарівність, але існує також великий тиск, якого раніше не було. Всі компанії хочуть бути наступним Spotify, але часто їм не вистачає терпіння та довгострокового бачення ".


Довідник